Hou je van verfijnde gerechten? Wij ook.

Hou je van verfijnde gerechten? Wij ook.

Kerstmis en Nieuwjaar komen eraan. Wegens COVID-19 zal er dit jaar op een andere manier worden gefeest. Toch geven we je zoals elk jaar graag enkele nuttige tips om alle regels van de voedselveiligheid te volgen bij het voorbereiden van je feestgerechten. (meer…)


U wilt elke dag beschermd zijn? Wij ook.

U wilt elke dag beschermd zijn? Wij ook.

De pandemie heeft er ons aan herinnerd dat we kwetsbaar zijn en dat het belangrijk is om de burger te beschermen. Aan veiligheid wordt constant gewerkt. Daarom waakt het FAVV al 20 jaar over de gezondheid van alle consumenten in België. We vertellen u hoe we dat doen.

Dit doet het FAVV voor u:

Wij beschermen de Belgen

Waakzaamheid is geboden om alle burgers te beschermen tegen de risico’s die infecties en besmettingen met zich kunnen meebrengen. Waakzaamheid vormt daarom de kern van onze opdracht. Ze neemt diverse vormen aan: controles van bij de landbouwer tot op het bord van de consument, met inbegrip van import- en exportcontroles. Ga maar na: elke werkdag worden in België gemiddeld 300 monsters genomen en dan hebben we de constante strijd tegen voedingsfraude nog niet eens meegerekend. (meer…)


U wilt er een patat op geven? Wij ook.

U wilt er een patat op geven? Wij ook.

Onze aardappelen en onze frieten: streekproducten om trots op te zijn. Aardappelen en frieten van kwaliteit die je in alle veiligheid kunt eten, dat is iets waar België in uitblinkt! We vertellen u meer.

De Belgische aardappel in cijfers

De aardappel is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur van levensgenieters! Vandaag telt ons land 10.500 aardappelproducenten die zo’n dertig variëteiten telen op ruim 78.000 hectare grond. In 2019 werd in ons land 4,03 miljoen ton aardappelen geoogst. Een record! (meer…)


U houdt van lokale producten? Wij ook.

U houdt van lokale producten? Wij ook.

De gezondheidscrisis heeft onze voorkeur voor lokale, op kleine schaal geproduceerde producten merkbaar versterkt. Het FAVV houdt een oogje in het zeil. Want de gezondheid van de Belgen is van essentieel belang!

Lokaal consumeren: een hartverwarmende belevenis!

Dat is een van de dingen die de crisis van vandaag ons leert. Tijdens de lockdownperiode ging de verkoop via de korte keten enorm de hoogte in, met pieken van wel 160% per week! (meer…)


Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.

Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.

Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect, dat is essentieel.

De kruidenier uit uw buurt, de slager, uw favoriete broodjeszaak, een sterrenrestaurant: alle zaken waar eten wordt geserveerd zijn vertrouwd met onze diensten. De Europese voedselwetgeving stelt iedereen op gelijke voet en wij zien erop toe dat de omstandigheden optimaal zijn om voor iedereen veilig voedsel te garanderen. (meer…)


Beschermt u uw huisdieren tegen hondsdolheid? Wij ook.

Beschermt u uw huisdieren tegen hondsdolheid? Wij ook.

Hondsdolheid maakt jaarlijks nog altijd 55.000 menselijke slachtoffers wereldwijd. De overheid waakt en België is virusvrij, maar waakzaamheid blijft nodig, zoals recent opnieuw is gebleken. Gelukkig kunnen we er samen voor zorgen dat hondsdolheid niet meer voorkomt in ons land.

Dankzij een effectief uitroeiingsbeleid komt hondsdolheid sinds 2001 niet meer voor in België. In 150 landen wereldwijd is het virus echter nog altijd actief. Vergeet bovendien niet dat de ziekte een dodelijke afloop kent zodra er zich symptomen voordoen. De ziekte wordt overgebracht op de mens via dieren, en dan voornamelijk via huisdieren. (meer…)