U wilt elke dag beschermd zijn? Wij ook.

U wilt elke dag beschermd zijn? Wij ook.

De pandemie heeft er ons aan herinnerd dat we kwetsbaar zijn en dat het belangrijk is om de burger te beschermen. Aan veiligheid wordt constant gewerkt. Daarom waakt het FAVV al 20 jaar over de gezondheid van alle consumenten in België. We vertellen u hoe we dat doen.

Dit doet het FAVV voor u:

Wij beschermen de Belgen

Waakzaamheid is geboden om alle burgers te beschermen tegen de risico’s die infecties en besmettingen met zich kunnen meebrengen. Waakzaamheid vormt daarom de kern van onze opdracht. Ze neemt diverse vormen aan: controles van bij de landbouwer tot op het bord van de consument, met inbegrip van import- en exportcontroles. Ga maar na: elke werkdag worden in België gemiddeld 300 monsters genomen en dan hebben we de constante strijd tegen voedingsfraude nog niet eens meegerekend. (meer…)


U wilt er een patat op geven? Wij ook.

U wilt er een patat op geven? Wij ook.

Onze aardappelen en onze frieten: streekproducten om trots op te zijn. Aardappelen en frieten van kwaliteit die je in alle veiligheid kunt eten, dat is iets waar België in uitblinkt! We vertellen u meer.

De Belgische aardappel in cijfers

De aardappel is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur van levensgenieters! Vandaag telt ons land 10.500 aardappelproducenten die zo’n dertig variëteiten telen op ruim 78.000 hectare grond. In 2019 werd in ons land 4,03 miljoen ton aardappelen geoogst. Een record! (meer…)


U houdt van lokale producten? Wij ook.

U houdt van lokale producten? Wij ook.

De gezondheidscrisis heeft onze voorkeur voor lokale, op kleine schaal geproduceerde producten merkbaar versterkt. Het FAVV houdt een oogje in het zeil. Want de gezondheid van de Belgen is van essentieel belang!

Lokaal consumeren: een hartverwarmende belevenis!

Dat is een van de dingen die de crisis van vandaag ons leert. Tijdens de lockdownperiode ging de verkoop via de korte keten enorm de hoogte in, met pieken van wel 160% per week! (meer…)


U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.

U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.

De zomer staat voor de deur en vanaf 1 juli 2020 zijn vakantiekampen weer toegelaten.
Wanneer we onze kinderen toevertrouwen aan de leiders en begeleiders, zijn het vaak dezelfde twijfels die ons lichtjes achtervolgen. Gaan ze wel voorzichtig zijn? Gaan ze zich goed beschermen tegen de zon? Gaan ze goed eten?
En de huidige gezondheidscrisis maakt het er uiteraard niet makkelijker op.

VAKANTIEKAMPEN IN BELGIË: DIT IS TOEGELATEN

Stages en vakantiekampen zijn deze zomer toegestaan, mits enkele noodzakelijke aanpassingen: (meer…)


U houdt van de bijen? Wij ook.

U houdt van de bijen? Wij ook.

Met het mooie weer gonst het opnieuw van de bedrijvigheid in de tuin. Wist u dat België liefst 370 verschillende soorten honing-en wilde bijen telt? En die grote diversiteit is cruciaal voor ons ecosysteem (bijen zijn dus niet alleen nuttig voor hun honing!). Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Zodra het warmer wordt, brengen bijen stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Als u ze even in het oog houdt, wordt al snel duidelijk dat ze de essentiële rol van bestuivers vervullen in onze voedselketen. Zo kan een kolonie van 50.000 bijen jaarlijks meer dan vier miljard bloemen van stuifmeel voorzien. (meer…)


Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.

Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.

Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect, dat is essentieel.

De kruidenier uit uw buurt, de slager, uw favoriete broodjeszaak, een sterrenrestaurant: alle zaken waar eten wordt geserveerd zijn vertrouwd met onze diensten. De Europese voedselwetgeving stelt iedereen op gelijke voet en wij zien erop toe dat de omstandigheden optimaal zijn om voor iedereen veilig voedsel te garanderen. (meer…)