Draag zorg voor je pluimvee!

Kippen zijn geweldig! Het is leuk om te zien hoe deze sympathieke beestjes vaker opduiken in onze steden en op ons platteland. Bij het FAVV geven we u dan ook graag nuttige info om uw kippen gezond te houden, zowel in de winter als in de zomer.

Wil je gezond pluimvee? Wij ook!

Virusalarm: ophokplicht voor pluimvee!

Houdt u kippen, eenden, ganzen of andere vogels?

In deze tijd van het jaar loopt uw pluimvee het risico om een virus op te lopen: de vogelgriep. Vogelgriep is een virusziekte die door wilde vogels wordt overgebracht en een zeer hoog sterftecijfer heeft bij gehouden pluimvee.

Om te voorkomen dat uw dierbare kippen en andere vogels besmet raken, raadt het FAVV u deze drie tips aan

Vogelgrip : test je kenis

Een zieke of dode vogel gevonden? Laat het ons weten! 

Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan maar meld het via ons gratis nummer 0800/99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht. Zo help je nieuwe uitbraken van het vogelgriepvirus te voorkomen en bescherm je je eigen pluimvee.

Wat is het vogelgriepvirus?

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van de pathogeniteit van de virusstam, de leeftijd van het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar enkel over relatief korte afstand.

Mogen pluimveeproducten zoals kip en eieren nog geconsumeerd worden?

Het virus dat momenteel, en de voorbije jaren, circuleert is niet gevaarlijk voor mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Het FAVV en dierengezondheid

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde gereglementeerde dierziekten. Voor wat betreft vogelgriep, werkt het Agentschap nauw samen met de gewestelijke overheden.

Meer info over het virus via: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/watis.asp

La conservation des aliments
Houd je van een zorgeloze barbecue? Wij ook!
Barbecueën is een kwestie van organisatie! Vlees, worstjes, vis, bereide gerechten: we beantwoorden graag jullie vragen over hoe je alles
Meer info
Wat is de koudeketen precies
Barbecue: respecteer jij de koudeketen? Wij ook!
We hebben allemaal wel al eens van de koudeketen gehoord. Bij het barbecueën is die vooral van belang als je
Meer info
Pourquoi séparer les aliments pour le barbecue ?
Wil je een barbecue zonder zorgen? Wij ook!
We nemen kort nog even de basisregels door voor vlees, gevogelte, vis en bijgerechten, voor een geslaagde barbecue deze zomer.
Meer info
Voor een geslaagd etentje geven we graag enkele slimme tips
Zin in een geslaagde barbecue? Wij ook!
Het is opnieuw mooi weer en dan organiseren we met plezier een gezellige barbecue! Voor een geslaagd etentje geven we
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share