Wanneer we onze kinderen toevertrouwen aan hun leiders en begeleiders, duiken bij ons vaak dezelfde twijfels op, nog versterkt door de huidige coronacrisis. Zullen ze wel voorzichtig zijn als ze gaan wandelen? Zullen ze zich goed insmeren tegen de zon? Zullen ze wel goed eten?

VAKANTIEKAMPEN IN BELGIË 2021: DIT IS TOEGELATEN

Gezien de coronasituatie zijn vakantiekampen toegestaan op voorwaarde dat onderstaande punten in acht worden genomen:

  • Max. 200 personen sinds 30 juli;
  • Vakantiekampen vinden plaats in aanwezigheid van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter;
  • De deelnemers moeten in eenzelfde groep blijven en mogen niet samen worden gezet met deelnemers van een andere groep;
  • Elke deelnemer tot en met 17 jaar mag worden vergezeld door een of meer leden van eenzelfde huishouden
  • Begeleiders en deelnemers vanaf 13 jaar moeten in de mate van het mogelijke een onderlinge afstand van 1,5 bewaren.

Er zijn specifieke protocollen voor de jeugdsector. Die zijn raadpleegbaar via onderstaande links:

U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.

DE KEUKEN: EXTRA AANDACHTIG DIT JAAR

Eten op kamp … of we dat nu willen of niet, maaltijden bereiden voor een grote groep, bende (noem het zoals je wilt) valt onder de grootkeuken. En dan kunnen kleine problemen snel grote proporties aannemen.

Niemand wil kinderen ziek zien terugkeren van hun kamp … Wij ook niet! Niet alle kampen vallen onder ons inspectieprogramma. Maar we organiseren wel sensibiliseringsacties en opleidingen voor jeugdbewegingen en andere organisatoren, zodat iedereen met volle teugen kan genieten van zijn vakantiekamp.

Het is niet zo dat we er steriele laboratoria van willen maken, maar we willen wel enkele essentiële reflexen aanleren om het ergste te voorkomen. Helaas doen er zich elk jaar voedselincidenten voor waardoor kampen vroegtijdig moeten worden beëindigd in omstandigheden die niet  leuk zijn voor sommige kinderen … en ouders!

Is er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een voedselincident? Dan komen we ter plaatse en proberen we de herkomst van de collectieve besmetting te achterhalen. Maar we zijn er zeker van dat sensibilisering het belangrijkste instrument blijft voor een zorgeloos kamp.

Al deze richtlijnen zijn terug te vinden in de brochure ‘Bederf je kamp niet’, speciaal voor diegenen die zich ontfermen over de maaltijden van onze vakantie-avonturiers.

DE BASIS: PERSOONLIJKE HYGIËNE

De meest elementaire voorzorgsmaatregel is uiteraard: handhygiëne! We kunnen het niet genoeg herhalen, zeker sinds de gezondheidscrisis begin dit jaar uitbrak. Koks en hulpkoks moeten hun handen grondig en regelmatig wassen met water en zeep, zeker na een toiletbezoek.

Op kamp en elders, als u eten bereidt, moet u enkele reflexen in acht nemen, zoals propere kleding, geen losse haren, korte en propere nagels, geen juwelen, nagellak of valse nagels. Wanneer een kok zich ziek voelt, is het meer dan ooit van belang dat hij wegblijft uit de keuken en zich laat vervangen!

ETENSWAREN KOPEN: VERPAKKINGEN, DATA EN VERSHEID

Nu we het toch over de kok hebben ... Over naar de inkopen! Wel ja, bij de aankoop al is het noodzakelijk om goed te letten op de houdbaarheidsdata en de versheid van de voedingsmiddelen, net zoals de staat van de verpakkingen. Vermijd twijfelachtige voedingswaren: beschadigde drankkartons van melk of fruitsap, bolle conservenblikken enz.

En voor een kamp zonder onaangename verrassingen raden we ook aan dat verse en diepgevroren producten als laatste worden gekocht en dat ze worden vervoerd in koelboxen of koeltassen. Bij aankomst op de kampplaats moeten de producten die kunnen bederven (vlees, vis, gehakt, gevogelte enz.) onmiddellijk in de koelkast worden gezet.

Dit jaar is boodschappen doen in grote groepen helemaal uit den boze. Deze taak zal moeten worden toevertrouwd aan een klein groepje, volgens de richtlijnen die in de supermarkt gelden. Dat vergt enige tijd en voorbereiding.

BEWARING EN OPSLAG: GEEN ONGEDIERTE

Voedingsmiddelen bewaren is niet noodzakelijk kinderspel. Wie kamp zegt, zegt natuur. Wie natuur zegt, zegt vaak dieren. Zorg dat muizen en ander ongedierte geen toegang krijgen tot de voorraden (afgesloten ruimten of bakken) en bewaar voedingsmiddelen niet op de grond.

Voor ongedierte dat niet zichtbaar is met het blote oog maar zichzelf ook heel graag uitnodigt, moet de temperatuur van de koelkasten en diepvriezers dagelijks worden gecontroleerd met een thermometer. En als er geen koelkast is, moet u producten gebruiken die op kamertemperatuur kunnen worden bewaard: conserven, verse groenten, bokalen spaghettisaus, smeerkaas, confituur… .

BEREIDING VAN DE MAALTIJDEN: ENKELE ESSENTIËLE REGELS

Verse voedingsmiddelen, correcte transportvoorwaarden, zorgvuldige opslag … nu nog de kern van de zaak: de bereiding. Zelfs 'op kamp' zijn propere bereidingsplaatsen, water, zeep en een hygiënische manier om de handen af te drogen, (een rol papier, geen handdoek indien mogelijk) absoluut noodzakelijk.

Gebruik niet alleen drinkwater voor de bereiding van de maaltijden, maar ook om uw handen te wassen, de afwas te doen en de keuken schoon te maken.
Gebruik tot slot verschillende snijplanken en afzonderlijk keukengerei (bv. messen) voor rauwe en bereide producten. Zo voorkomt u dat micro-organismen  overgaan van het ene naar het andere voedingsmiddel (zogenaamde ‘kruisbesmetting’).

Net als thuis moeten diepgevroren producten steeds in de koelkast worden ontdooid. Vlees en vis moeten goed doorbakken worden. Dat is absoluut noodzakelijk voor varkensvlees, gehakt en gevogelte. Wat koud is, moet koud blijven! En dus bewaard worden bij een temperatuur van maximaal 7°C tot het wordt genuttigd. Het vlees laten ontdooien op tafel in volle zon gedurende 3 à 4 uur, bijvoorbeeld terwijl de kinderen op stap gaan, is een zeer slecht idee!

Tot slot, als u klaar bent met eten, nog een belangrijke aanwijzing voor wie de afwas voor zijn rekening neemt: was steeds af met warm water en afwasmiddel. In elke fase de handen wassen is dit jaar meer dan ooit noodzakelijk.

AFVALBEHEER

Uw kind eet niet graag restjes? Dat komt goed uit, want tijdens een vakantiekamp kunnen reeds gekookte etenswaren beter niet bewaard worden, net zoals bederfbare voedingsmiddelen die meer dan twee uur zijn blootgesteld aan kamertemperatuur. Afvalcontainers mogen zich nooit vlakbij de bereidingsplaats van het voedsel bevinden.

We leven niet in een steriele omgeving en gelukkig maar! We worden omringd door goede en slechte bacteriën. We moeten enkele gulden regels in acht nemen en de juiste handelingen aannemen om gezond te blijven! Want als die regels een reflex worden, verbetert dat onze levenskwaliteit. Tijdens de gezondheidscrisis, waar we de komende maanden helaas nog rekening mee moeten houden , mogen we dan ook niets aan het toeval overlaten. Zo kunnen we iedereen een veilig en geslaagd vakantiekamp bezorgen. Laten we de regels dus netjes naleven in het belang van het welzijn én de gezondheid van alle deelnemers!

Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes
Houd je van allerlei lekkers bij de barbecue? Wij ook!
Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes. We geven je dan ook graag enkele tips voor een geslaagde
Meer info
houd je van perfect gebakken vlees?
Barbecue: houd je van perfect gebakken vlees? Wij ook!
De zomermaanden staan vaak synoniem voor een lekker stukje vlees op de barbecue. Wat is echter het geheim om vlees
Meer info
La conservation des aliments
Houd je van een zorgeloze barbecue? Wij ook!
Barbecueën is een kwestie van organisatie! Vlees, worstjes, vis, bereide gerechten: we beantwoorden graag jullie vragen over hoe je alles
Meer info
Wat is de koudeketen precies
Barbecue: respecteer jij de koudeketen? Wij ook!
We hebben allemaal wel al eens van de koudeketen gehoord. Bij het barbecueën is die vooral van belang als je
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share