Hou je van verfijnde gerechten? Wij ook.

Kerstmis en Nieuwjaar komen eraan. Zoals elk jaar geven we je graag enkele nuttige tips om alle regels van voedselveiligheid te volgen bij het voorbereiden van je feestmaaltijd.

Ga rechtstreeks naar

Feestmenu’s 2021: de gouden regels van de voedselhygiëne

2021 was opnieuw een speciaal jaar dat we met de nodige voorzichtigheid moeten afsluiten. Het is van het grootste belang om jezelf en je familie en vrienden te beschermen, ook in de keuken. Respecteer daarom de klassieke hygiëneregels, zowel tijdens het koken als aan tafel.

Er zijn enkele belangrijke basisregels voor voedselveiligheid in de keuken. We zetten ze nog eens op een rijtje:

Je handen wassen

Een goede handhygiëne is heel erg belangrijk. Was dus regelmatig je handen, niet enkel voor je start met het klaarmaken van de gerechten, maar ook tussen de bereidingen door en nadat je gerecht klaar is.

Een propere keuken

Nóg belangrijker is een propere keuken. Ga pas van start als je werkblad en keukengerei netjes zijn. Dit principe geldt uiteraard ook voor je potten, pannen en borden.

In deze periode is het méér dan ooit afgeraden om aan het fornuis te staan als je je ziek voelt. Eventuele (snij)wondjes kan je afdekken met een pleister. Laat je huisdieren niet in de keuken tijdens het koken. In deze gratis brochure vind je een handig overzicht  van al deze maatregelen.

Kook je niet zelf?

 Wil je de plaatselijke horeca steunen? Mooi, afhaalmaaltijden of menu’s die aan huis worden geleverd zijn een uitstekend alternatief.

Kies je voor een maaltijd die warm geleverd wordt? Dan is het de bedoeling dat je die zo snel mogelijk opdient. Is dit niet mogelijk? Verwarm de maaltijd dan voldoende (minstens op 60°c) en volg de richtlijnen van het restaurant of de traiteur op. Koude gerechten die niet meteen gegeten worden, moeten in de koelkast.  Haal ze er pas uit net voor je ze op tafel zet.

Goed om te weten: allergenen

 

Denk eraan dat de personen waarmee je rond de feesttafel zit eventueel voedselintoleranties kunnen hebben. Wanneer je zelf een maaltijd bereidt vraag je hier dus best op voorhand naar. Restaurants en traiteurs zijn verplicht om aanwezige allergenen te vermelden, schriftelijk of mondeling. Denk eraan om er bij het opdienen zelf ook nog eens op te wijzen.

Feestgerechten: enkele klassiekers

Tijdens de feesten schuiven we traditioneel aan tafel voor een uitgebreid menu. Vaak horen daar ook de typische gerechten bij. We zetten enkele voorzorgsmaatregelen voor deze klassiekers op een rij. 

Oesters

Al sinds de Oudheid zijn ze een delicatesse. Voor Grieken en Romeinen was een feest zonder oesters niet geslaagd. En dat is eigenlijk nog altijd zo.

Als je oesters in de winkel koopt, kies dan voor oesters in de gesloten, originele verpakking met een etiket waarop de oestersoort en de datum van verpakking worden vermeld. Oesters zijn 8 tot 10 dagen houdbaar bij 5 tot 10°C, bewaar ze bij voorkeur in de groentelade van je koelkast. Leg ze horizontaal, met de bolle kant naar beneden. Zo houden ze hun vocht vast. Om te vermijden dat ze opengaan, kan je een gewicht op het kistje leggen. Oesters kan je trouwens niet invriezen.

We vragen vaak aan de verkoper om de oesters al te openen maar het is aan te raden om de oesters pas op het laatste moment te openen, ook weer om de reden dat ze best hun vocht behouden tot ze worden opgediend.
Goed om te weten: wilde oesters worden niet gecontroleerd en houden dus een groter risico in. De voornaamste bron van voedselvergiftiging is immers het water waarin ze groeien.

Wild

Wie een stukje wild rechtstreeks bij een jager wil kopen moet weten dat daarbij enkele regels moeten worden nageleefd. Zo mag hij slechts een beperkte hoeveelheid leveren per huishouden. Ook moet hij beschikken over een certificaat dat aantoont dat het karkas gekeurd is en voldoet aan de geldende voorschriften. Als je everzwijnvlees koopt, zorg er dan voor dat je het bewijs krijgt dat het vlees gekeurd is. Zo ben je er zeker van dat het geen trichine bevat (een parasiet die ziektes kan veroorzaken bij mensen). Het is wettelijk verplicht om elk everzwijn voor de verkoop te laten analyseren.
Om het vlees mals en zacht te laten worden , moet wild gekoeld worden voor je het klaarmaakt. Zorg ervoor dat je de koudeketen niet doorbreekt. Bewaar het tussen 4°C en 7°C, naargelang het om klein of groot wild gaat. Tot slot moet diepgevroren wild worden ontdooid in de koelkast of microgolfoven, nooit op kamertemperatuur.

Goed om te weten: niet alles wat wild genoemd wordt, is dat automatisch ook. Zo is gekweekt vliegend wild zoals fazant, patrijs, parelhoen en kwartel eigenlijk … gewoon gevogelte.

IJs

Wist je dat de Chinezen, lang vóór onze jaartelling, reeds smulden van sneeuwgekoeld fruit? Dat is eigenlijk de voorloper van onze sorbet.

IJs is een delicaat product, zeker als er eigeel in verwerkt is. Gesmolten roomijs mag niet meer gegeten worden en al helemaal niet opnieuw ingevroren. Dat kan immers tot een voedselvergiftiging leiden.
Koop je ijs in de winkel, dan vervoer je dit best in een koeltas en ga je rechtsreeks naar huis . Zo doorbreek je de koudeketen niet.

Bewaartip: plaats het ijs in het deel van je diepvriezer waar de temperatuur het laagst is. Roomijs moet bij maximum -9°C worden bewaard. Bij die temperatuur kan je er mooie bollen van uitscheppen.

Maak je zelf roomijs? Zorg er dan voor dat je met proper materiaal werkt, vooral als je verschillende bereidingen na elkaar maakt.

Het beste ijs is lekker smeuïg en komt rechtstreeks uit de ijsmachine. Komt je roomijs uit de diepvriezer? Denk eraan om het ijs al een tijdje voor het opdienen uit te halen. Laat het niet op kamertemperatuur staan maar zet het 20 tot 30 minuutjes in de ijskast voor je het opdient. Om te controleren of het ijs zacht genoeg geworden is kan je gewoon een proper mes tot in het midden duwen.

Vergeet ook de ijsschep niet. Denk eraan om deze regelmatig af te spoelen, zeker wanneer er om een extra portie wordt gevraagd en het dessert dus wat langer uitloopt!

En daarna, wat met de restjes?

Iedereen kent het wel. Voor feestmaaltijden worden de porties ruim ingeschat. Er blijft dan ook vaak heel wat lekkers over. Wil je de restjes bewaren? Doe dit op een veilige manier en op het juiste moment.

Daar zijn vier heel eenvoudige tips voor:

  1. Laat je gerechten niet langer dan 2 uur op de feesttafel staan (kamertemperatuur): zodra je klaar bent met eten, plaats je de restjes in de koelkast of vriezer
  2. Je hebt 2 tot 3 dagen tijd om deze restjes in je koelkast op te eten. Gaat het om vis of zeevruchten? Reken dan maximaal 2 dagen. Als je de restjes opnieuw opwarmt, laat ze dan goed doorwarmen zodat alle bacteriën worden vernietigd.
  3. In de vriezer blijven de meeste restjes 6 maanden goed bij -18°C. Geheugensteuntje: schrijf de datum van invriezen op een etiket.
  4. Als je de restjes mengt om er de volgende dagen een ander gerecht mee te maken, verwarm ze dan voldoende. Dat neutraliseert eventuele bacteriën.

Online kopen? Wees op je hoede.

Tegenwoordig kan je bijna alles online bestellen vanuit je luie zetel. Ook maaltijden en ingrediënten. Je kerstproducten online kopen is natuurlijk handig. Maar zorg er voor dat dit je feestje niet bederft!

Producten die je online koopt bij grootwarenhuisketens en lokale producenten zijn betrouwbaar. Er bestaan echter ook websites waar de oorsprong van de producten niet altijd even duidelijk is. Wees dan op je hoede. Ook al waakt onze cel voor e-commerce voortdurend over de conformiteit van alles wat in België online verkocht wordt… wees toch voorzichtig voor je producten aan  je winkelmandje toevoegt! Sommige leveranciers komen van buiten de Europese Unie en respecteren niet altijd onze regels voor voedselhygiëne.

Een privékok en maaltijden online aankopen

 

Niet iedereen houdt ervan om zelf te koken tijdens de feesten. Naast de gekende traiteurs kan je voor je gerechten nu ook terecht op bepaalde websites. Dit aanbod nam de jongste maanden een hoge vlucht. Bijzonder handig voor wie zelf ook volop wil meegenieten van het feest. In de meeste gevallen besteden deze nieuwe chefs veel aandacht aan de hygiëneregels.

Verzeker je er altijd van dat de persoon bij wie je een maaltijd bestelt over een toelating van het FAVV beschikt. De chefs in kwestie moeten altijd als traiteur geregistreerd én toegelaten zijn. En dat is niet meer dan normaal. Voor ieders gezondheid moet deze activiteit gebeuren met respect voor de basisregels.

Denk bij je aankopen ook eens aan de korte keten: rechtstreeks van de producent naar je bord!

Wij feesten mee

 

Het garanderen van de voedselveiligheid is een constante zorg, het hele jaar door. Maar vooral nu de feestdagen naderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elk ingrediënt in optimale omstandigheden op uw bord terecht komt. Vooral als het gaat om delicatere gerechten zoals wild, foie gras en schelpdieren. Als jij en je gezelschap tijdens de feesten ongestoord kunnen tafelen, dan is dat deels omdat onze inspanningen tijdens het jaar hun vruchten afwerpen. Zonder dat u het weet, dragen ook wij een steentje bij om van uw feestmenu een succes te maken.. Als je niets gemerkt hebt, dan zijn we in onze opdracht geslaagd!

Nog vragen?

Heb je in volle voorbereiding van je feestmenu nog andere vragen? Aarzel niet om ze ons te stellen. Je kan ons contacteren via ons  meldpunt voor de consument.

houd je van perfect gebakken vlees?
Barbecue: houd je van perfect gebakken vlees? Wij ook!
De zomermaanden staan vaak synoniem voor een lekker stukje vlees op de barbecue. Wat is echter het geheim om vlees
Meer info
Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes
Houd je van allerlei lekkers bij de barbecue? Wij ook!
Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes. We geven je dan ook graag enkele tips voor een geslaagde
Meer info
Wat is de koudeketen precies
Barbecue: respecteer jij de koudeketen? Wij ook!
We hebben allemaal wel al eens van de koudeketen gehoord. Bij het barbecueën is die vooral van belang als je
Meer info
Voor een geslaagd etentje geven we graag enkele slimme tips
Zin in een geslaagde barbecue? Wij ook!
Het is opnieuw mooi weer en dan organiseren we met plezier een gezellige barbecue! Voor een geslaagd etentje geven we
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share