Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes. We geven je dan ook graag enkele tips voor een geslaagde middag of avond in alle voedselveiligheid.

Welke bijgerechten voor de barbecue?

De populairste bijgerechten voor een barbecue zijn slaatjes, aardappelen (warm of koud) en pasta. Het is natuurlijk een goed idee om alles vooraf klaar te maken, zodat je meer tijd samen met je gasten aan tafel kunt doorbrengen, zeker als het mooi weer is.

Bij het bereiden van je gerechtjes is het belangrijk om:

  • alles zo koel mogelijk te houden, of je nu een marinade, een visbereiding of een sausje maakt;
  • alles ook zo lang mogelijk koud te bewaren. Laat alles in de koelkast – of eventueel zelfs in een koelbox – tot je aan tafel gaat. Neem op dat vlak geen enkel risico.

Hetzelfde geldt voor huisgemaakte dessertjes en kant-en-klare desserts die je gekocht hebt.
Bewaar ook gemarineerd vlees in de koelkast en haal het er pas uit wanneer je het gaat bakken.

Houd je van allerlei lekkers bij de barbecue? Wij ook!

Wat doe je met rauw en gebakken vlees?

Het is niet altijd makkelijk om te weten wat je moet doen met vlees dat je straks gaat roosteren en vlees dat net van de barbecue komt. Het antwoord is echter eenvoudig:  houd beide soorten van elkaar gescheiden!

We vatten het even voor je samen:

  • Leg rauw vlees of rauwe kip niet bij vlees dat al gebakken is (of bijna gebakken is) op je barbecue.
  • Gebruik afzonderlijke schotels en zorg ervoor dat rauw vlees niet in contact komt met ander eten dat je wilt serveren, zoals slaatjes of brood.
  • Leg gebakken vlees nooit op een schotel die je ook voor rauw vlees hebt gebruikt.
  • Sausjes en marinades die in contact zijn gekomen met rauw vlees, mag je niet nog eens gebruiken voor gebakken vlees: dat is een belangrijke regel.

Wat zijn de risico's?

Rauw vlees, rauwe vis en rauw gevogelte bevatten altijd bacteriën. Als ze in contact komen met eten dat klaar is om geserveerd te worden, is er een risico op overdracht. Hierdoor loop je kans op voedselvergiftiging.

Een voorbeeld? Listeriose, een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben, zeker voor zwangere vrouwen (bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking tot zelfs een miskraam).

Tijd voor dessert!

Als het zonnetje schijnt, heeft iedereen wel zin in een ijsje. Klaar met de maaltijd? Dan pas haal je het roomijs uit de diepvries.

Houd rekening met de volgende tips:

  • Zet roomijs op de plek waar de temperatuur in de diepvries het laagst en het meest stabiel is.
  • Weinig mensen weten dat roomijs vrij gevoelig is voor bacteriën, zeker als je het zelf op ambachtelijke manier bereidt. Zorg ervoor dat de ingrediënten van goede kwaliteit en zeer vers zijn. Fruit mag bijvoorbeeld geen bedorven plekken vertonen.
  • Het is tevens belangrijk om het materiaal dat je gebruikt, regelmatig schoon te maken en te ontsmetten. Als je het ijs aan tafel serveert, moet ook de ijsschep correct (en regelmatig) worden schoongemaakt.  

Zo, nu weet je alles om de perfecte barbecue te organiseren, van gerechtjes maken en vlees bakken tot de sausjes en het dessert!

Eet smakelijk!

Wat is de koudeketen precies
Barbecue: respecteer jij de koudeketen? Wij ook!
We hebben allemaal wel al eens van de koudeketen gehoord. Bij het barbecueën is die vooral van belang als je
Meer info
houd je van perfect gebakken vlees?
Barbecue: houd je van perfect gebakken vlees? Wij ook!
De zomermaanden staan vaak synoniem voor een lekker stukje vlees op de barbecue. Wat is echter het geheim om vlees
Meer info
Pourquoi séparer les aliments pour le barbecue ?
Wil je een barbecue zonder zorgen? Wij ook!
We nemen kort nog even de basisregels door voor vlees, gevogelte, vis en bijgerechten, voor een geslaagde barbecue deze zomer.
Meer info
La conservation des aliments
Houd je van een zorgeloze barbecue? Wij ook!
Barbecueën is een kwestie van organisatie! Vlees, worstjes, vis, bereide gerechten: we beantwoorden graag jullie vragen over hoe je alles
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share