Bereidt u zich voor op de Brexit? Wij ook!

Bereidt u zich voor op de Brexit? Wij ook!

Binnenkort is de Brexit een feit. Bent u van plan om huisdieren mee te nemen op uw trip of om souvenirs mee te brengen? Hou dan rekening met enkele wijzigingen. Ook voor bedrijven die in- en uitvoeren verandert er heel wat. Wat de gevolgen voor u ook zijn: bij het FAVV staan we klaar om u door deze periode te gidsen. (meer…)


Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.

Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.

Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect, dat is essentieel.

De kruidenier uit uw buurt, de slager, uw favoriete broodjeszaak, een sterrenrestaurant: alle zaken waar eten wordt geserveerd zijn vertrouwd met onze diensten. De Europese voedselwetgeving stelt iedereen op gelijke voet en wij zien erop toe dat de omstandigheden optimaal zijn om voor iedereen veilig voedsel te garanderen. (meer…)


Let u op allergenen? Wij ook.

Let u op allergenen? Wij ook.

We merken het allemaal: het aantal voedselallergieën neemt toe.
Ook al zijn de oorzaken van die stijging niet duidelijk vastgesteld, de realiteit spreekt voor zich. U wilt geen enkele twijfel over de inhoud van uw bord? Wij ook niet! Daarom voeren wij voor u alle nodige controles uit om die fameuze allergenen op te sporen en te signaleren en u zo een gerust gemoed te verzekeren. (meer…)


Vindt u dat voeding en gezondheid samengaan? Wij ook.

Vindt u dat voeding en gezondheid samengaan? Wij ook.

‘We zijn wat we eten.’

Maar dat wist u al, toch?  Wie gezond eet, voelt zich beter in zijn vel, leeft langer en gezonder. U let erop om veel fruit en groenten te eten en u vermijdt te veel vet en suiker in uw voeding?
Wel, wij van onze kant, zien erop toe dat de voedselketen in België strikt wordt gecontroleerd voor u. Voor een veilige maaltijd, zonder risico’s. (meer…)


Wilt u transparantie? Wij ook.

Wilt u transparantie? Wij ook.

Transparantie, garantie van vertrouwen

En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een van de belangrijkste opdrachten van het FAVV erin om een maximale transparantie te krijgen voor de consument.

Duidelijke etiketten

Het etiket dat wordt aangebracht op een voedingsmiddel, moet de consument informeren. Het moet de nodige informatie geven voordat een product wordt gekocht!
Het is de verantwoordelijkheid van de bedrijven om u absoluut eerlijk en transparant te informeren.

Daarom nemen wij bij het FAVV de etiketten onder de loep om u het volgende te garanderen:

 • een duidelijke benoeming van wat u koopt;
 • een lijst van de ingrediënten, in volgorde van belang;
 • duidelijke informatie over de allergenen;
 • een ‘netto’ gewicht, dat wil zeggen het reële gewicht van het product, zonder de verpakking;
 • een minimale gebruiks- of houdbaarheidstermijn;
 • duidelijke aanwijzingen in verband met de herkomst en traceerbaarheid (lot, adres van de verantwoordelijke);
 • essentiële informatie voor een correct gebruikt van het product (‘niet opnieuw invriezen’ of ‘opwarmen vóór gebruik’, bijvoorbeeld);
 • of een aanwijzing in verband met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 %.

Tienduizenden etiketten worden nauwgezet geanalyseerd door onze controleurs. Dankzij al die dagelijkse controles staan wij garant voor het vertrouwen dat u kunt hebben in het product dat u wilt kopen.

Een transparante voedselketen

Onze voeding is in 50 jaar sneller geëvolueerd dan in enkele millennia. Niet alleen wat wij eten, maar de hele voedselketen is veranderd.

Van de akker, de zee of de kwekerij tot op het bord, de producten die wij eten, leggen een langer en vaak ook complexer traject af. Productie, primaire en secundaire verwerking, transport, distributie en bewaring. Allemaal belangrijke stappen die het FAVV controleert en begeleidt.

Begeleiden? Absoluut. Want onze opdracht beperkt zich niet tot de vele controles:

 • wij stellen pedagogische ‘instrumenten’ ter beschikking van de actoren van de voedselketen;
 • wij informeren permanent consumenten of professionals;
 • wij brengen de voedingssectoren, de autoriteiten, de consumentenorganisaties meermaals per jaar samen;
 • wij leiden elk jaar honderden kleine bedrijven gratis op;
 • wij ondersteunen de export van voedingsmiddelen door de opening van nieuwe markten mogelijk te maken …

En uiteraard voeren wij controles uit (op de producenten, de verwerkers, de restauratie en de distributie), maar we zien er ook voortdurend op toe om voorlichting te geven, want informatie, preventie en opleiding zijn onmisbaar om dat hoge niveau van voedselveiligheid te handhaven in ons land.

En aangezien wij een openbare instelling zijn, dat wil zeggen in uw dienst, zijn wij het aan u verplicht om volledig transparant te zijn over onze manier van werken.

Transparante opdrachten

Als openbare instelling informeert het FAVV elk jaar over al zijn opdrachten op zijn website en in rapporten die door iedereen kunnen worden ingekeken.

Wij investeren veel middelen om de informatie over onze controle- en analyseresultaten zeer toegankelijk te maken. Of het nu gaat om het algemene niveau van voedselveiligheid in België dan wel om de inspectie van een frietkraam: alles is online terug te vinden!

 • Wilt u de status kennen van een restaurant, winkel of frietkraam dat gecontroleerd is door een van onze controleurs? Op onze website Foodweb vindt u met enkele muisklikken het resultaat van onze controles.
 • En zodat u in één oogopslag een duidelijk idee krijgt van de gezondheidssituatie van het land publiceert het FAVV ook barometers van de dierengezondheid, de plantengezondheid en uiteraard ook de voedselveiligheid.

Tot slot is het eigen aan een organisatie zoals de onze dat wij ter beschikking van de burgers staan.
Voor al uw vragen kunt u terecht bij een uniek aanspreekpunt, en in voorkomend geval ook… om een klacht in te dienen, bijvoorbeeld als u ziek wordt nadat u in een restaurant hebt gegeten. In dat geval houden wij u op de hoogte van de opvolging hiervan. Ook dat is transparantie.

Een transparant agentschap

En waarvoor staat het FAVV concreet?

Een menigte van bijna 2.000 personen, 74 laboratoria zowel intern als extern en een jaarlijks totaal budget van 166 miljoen euro. En ook 116.000 controles per jaar, ofwel 318 per dag.

Dat betekent helaas ook processen-verbaal en sancties. Nooit echt populair maar altijd gerechtvaardigd. Vooraleer we sanctioneren, gaan we vooral waarschuwen en adviseren. Dat is een belangrijk onderdeel van ons werk, al haalt het slechts zelden de krant.

Wij blijven altijd professioneel, eerlijk, integer en respectvol, en staan open voor dialoog. Dat maakt deel uit van onze waarden die ertoe bijdragen dat u vertrouwen kunt hebben in wat er op uw bord ligt. 


Beschermt u uw huisdieren tegen hondsdolheid? Wij ook.

Beschermt u uw huisdieren tegen hondsdolheid? Wij ook.

Hondsdolheid maakt jaarlijks nog altijd 55.000 menselijke slachtoffers wereldwijd. De overheid waakt en België is virusvrij, maar waakzaamheid blijft nodig, zoals recent opnieuw is gebleken. Gelukkig kunnen we er samen voor zorgen dat hondsdolheid niet meer voorkomt in ons land.

Dankzij een effectief uitroeiingsbeleid komt hondsdolheid sinds 2001 niet meer voor in België. In 150 landen wereldwijd is het virus echter nog altijd actief. Vergeet bovendien niet dat de ziekte een dodelijke afloop kent zodra er zich symptomen voordoen. De ziekte wordt overgebracht op de mens via dieren, en dan voornamelijk via huisdieren. (meer…)