Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect, dat is essentieel.

De kruidenier uit uw buurt, de slager, uw favoriete broodjeszaak, een sterrenrestaurant: alle zaken waar eten wordt geserveerd zijn vertrouwd met onze diensten. De Europese voedselwetgeving stelt iedereen op gelijke voet en wij zien erop toe dat de omstandigheden optimaal zijn om voor iedereen veilig voedsel te garanderen.

Wij bieden ondersteuning, vanaf de dag van de opening

Een voedingszaak, een productiebedrijf, een boerderij of een restaurant opstarten, het is niet niets. Al tien jaar ondersteunen wij dagelijks tienduizenden ambachtelijke producenten en handelaren in deze cruciale fase van hun ontwikkeling. Met één enkel doel: het niveau van veiligheid en hygiëne bieden dat de consument beschermt.

Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.

Wij bieden opleidingen, het hele jaar door

Een opleiding in hygiëne is noodzakelijk. Sinds 2008 helpt het FAVV producenten en detailhandelaars om de regelgeving te begrijpen en zetoe te passen.. Niet alles is altijd vanzelfsprekend en het kost tijd om de normen volledig te integreren. Om dit te bereiken, organiseren we elk jaar meer dan 200 gratis opleidingen, de meeste zijn zelfs op aanvraag!

Slagers, bakkers, sociale kruideniers, schoolkantines … In 10 jaar tijd hebben we 75.000 van deze professionals opgeleid en dat zullen we ook blijven doen, want de bescherming van de consument begint bij de bewustmaking van de bedrijven.

Wij treden op met empathie

Om er zeker van te zijn dat de kennis is verworven en dat deze wordt toegepast, gaan onze medewerkers regelmatig ter plaatse. We weten dat die bezoeken niet evident zijn voor drukke ondernemers. Daarom proberen we ook altijd tactvol, empathisch en discreet te handelen.

Het is een activiteit die soms verkeerd wordt opgevat en daarvan zijn we ons wel degelijk bewust, maar een controle blijft menselijk, onmisbaar en bovenal eerlijk. Onze controleurs worden regelmatig bijgeschoold om ervoor te zorgen dat hun bezoek vlot verloopt.

Wij controleren, maar houden ons zelf ook aan een gedragscharter

De controle op de naleving van de wet is een activiteit die we in alle transparantie moeten uitvoeren. De controles die we uitvoeren zijn gebaseerd op precieze checklists. Waarom? Die zorgen ervoor dat controles overal op dezelfde manier en zo objectief mogelijk verlopen.

Onze controleurs en inspecteurs dienen uiteraard een handvest van goed gedrag na te leven. Dit zijn enkele van de punten waarop ze moeten letten:

  • beleefdheid en plichtmatigheid;
  • discretie;
  • onafhankelijkheid;
  • respect en aangepaste kleding;
  • gelijke behandeling.

Zo is alles duidelijk voor iedereen.

Wij luisteren, met toewijding

Wij beweren niet dat we onfeilbaar  zijn. Soms worden onze beslissingen door bepaalde instellingen aangevochten. Daarom hebben we al in een vroeg stadium bemiddelingsprocedures opgezet.

Dat is cruciaal: wij zijn een federaal Agentschap. Als dusdanig moeten wij respect tonen en luisteren naar de bedrijven waarmee wij dagelijks samenwerken. Ook op dat vlak houden wij ons aan een charter dat in 2005 is ingevoerd. 

Hebt u nog vragen? Waarom stelt u ze niet rechtstreeks aan ons? U kunt ons bereiken via e-mail, op [email protected].

Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Boekentassen en schoolboeken worden weer bovengehaald en heel wat leerlingen blijven ‘s middags op school
Meer info
Vous faites rimer alimentation avec santé ? Nous aussi.
Vindt u dat voeding en gezondheid samengaan? Wij ook.
‘We zijn wat we eten.’ Maar dat wist u al, toch?  Wie gezond eet, voelt zich beter in zijn vel,
Meer info
Vous traquez les alleregènes ? Nous aussi.
Let u op allergenen? Wij ook.
We merken het allemaal: het aantal voedselallergieën neemt toe.Ook al zijn de oorzaken van die stijging niet duidelijk vastgesteld, de
Meer info
Wilt u transparantie? Wij ook.
Transparantie, garantie van vertrouwen En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een
Meer info
Vous aimez les barbecues ? Nous aussi.
U barbecuet graag? Wij ook.
De zomer is uw favoriete seizoen? Niet verwonderlijk: zoals veel Belgen wilt u zoveel mogelijk genieten van het buitenleven, en
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share