- FAVV - https://www.onderdeloep.be -

Wilt u transparantie? Wij ook.

Transparantie, garantie van vertrouwen

En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een van de belangrijkste opdrachten van het FAVV erin om een maximale transparantie te krijgen voor de consument.

Duidelijke etiketten

Het etiket dat wordt aangebracht op een voedingsmiddel, moet de consument informeren. Het moet de nodige informatie geven voordat een product wordt gekocht!
Het is de verantwoordelijkheid van de bedrijven om u absoluut eerlijk en transparant te informeren.

Daarom nemen wij bij het FAVV de etiketten onder de loep om u het volgende te garanderen:

Tienduizenden etiketten worden nauwgezet geanalyseerd door onze controleurs. Dankzij al die dagelijkse controles staan wij garant voor het vertrouwen dat u kunt hebben in het product dat u wilt kopen.

Een transparante voedselketen

Onze voeding is in 50 jaar sneller geëvolueerd dan in enkele millennia. Niet alleen wat wij eten, maar de hele voedselketen is veranderd.

Van de akker, de zee of de kwekerij tot op het bord, de producten die wij eten, leggen een langer en vaak ook complexer traject af. Productie, primaire en secundaire verwerking, transport, distributie en bewaring. Allemaal belangrijke stappen die het FAVV controleert en begeleidt.

Begeleiden? Absoluut. Want onze opdracht beperkt zich niet tot de vele controles:

En uiteraard voeren wij controles uit (op de producenten, de verwerkers, de restauratie en de distributie), maar we zien er ook voortdurend op toe om voorlichting te geven, want informatie, preventie en opleiding zijn onmisbaar om dat hoge niveau van voedselveiligheid te handhaven in ons land.

En aangezien wij een openbare instelling zijn, dat wil zeggen in uw dienst, zijn wij het aan u verplicht om volledig transparant te zijn over onze manier van werken.

Transparante opdrachten

Als openbare instelling informeert het FAVV elk jaar over al zijn opdrachten op zijn website en in rapporten die door iedereen kunnen worden ingekeken.

Wij investeren veel middelen om de informatie over onze controle- en analyseresultaten zeer toegankelijk te maken. Of het nu gaat om het algemene niveau van voedselveiligheid in België dan wel om de inspectie van een frietkraam: alles is online terug te vinden!

Tot slot is het eigen aan een organisatie zoals de onze dat wij ter beschikking van de burgers staan.
Voor al uw vragen kunt u terecht bij een uniek aanspreekpunt, en in voorkomend geval ook… om een klacht in te dienen, bijvoorbeeld als u ziek wordt nadat u in een restaurant hebt gegeten. In dat geval houden wij u op de hoogte van de opvolging hiervan. Ook dat is transparantie.

Een transparant agentschap

En waarvoor staat het FAVV concreet?

Een menigte van bijna 2.000 personen, 74 laboratoria zowel intern als extern en een jaarlijks totaal budget van 166 miljoen euro. En ook 116.000 controles per jaar, ofwel 318 per dag.

Dat betekent helaas ook processen-verbaal en sancties. Nooit echt populair maar altijd gerechtvaardigd. Vooraleer we sanctioneren, gaan we vooral waarschuwen en adviseren. Dat is een belangrijk onderdeel van ons werk, al haalt het slechts zelden de krant.

Wij blijven altijd professioneel, eerlijk, integer en respectvol, en staan open voor dialoog. Dat maakt deel uit van onze waarden die ertoe bijdragen dat u vertrouwen kunt hebben in wat er op uw bord ligt.