Transparantie, garantie van vertrouwen

En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een van de belangrijkste opdrachten van het FAVV erin om een maximale transparantie te krijgen voor de consument.

Wilt u transparantie? Wij ook.

Duidelijke etiketten

Het etiket dat wordt aangebracht op een voedingsmiddel, moet de consument informeren. Het moet de nodige informatie geven voordat een product wordt gekocht!
Het is de verantwoordelijkheid van de bedrijven om u absoluut eerlijk en transparant te informeren.

Daarom nemen wij bij het FAVV de etiketten onder de loep om u het volgende te garanderen:

  • een duidelijke benoeming van wat u koopt;
  • een lijst van de ingrediënten, in volgorde van belang;
  • duidelijke informatie over de allergenen;
  • een 'netto' gewicht, dat wil zeggen het reële gewicht van het product, zonder de verpakking;
  • een minimale gebruiks- of houdbaarheidstermijn;
  • duidelijke aanwijzingen in verband met de herkomst en traceerbaarheid (lot, adres van de verantwoordelijke);
  • essentiële informatie voor een correct gebruikt van het product ('niet opnieuw invriezen' of 'opwarmen vóór gebruik', bijvoorbeeld);
  • of een aanwijzing in verband met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 %.

Tienduizenden etiketten worden nauwgezet geanalyseerd door onze controleurs. Dankzij al die dagelijkse controles staan wij garant voor het vertrouwen dat u kunt hebben in het product dat u wilt kopen.

Een transparante voedselketen

Onze voeding is in 50 jaar sneller geëvolueerd dan in enkele millennia. Niet alleen wat wij eten, maar de hele voedselketen is veranderd.

Van de akker, de zee of de kwekerij tot op het bord, de producten die wij eten, leggen een langer en vaak ook complexer traject af. Productie, primaire en secundaire verwerking, transport, distributie en bewaring. Allemaal belangrijke stappen die het FAVV controleert en begeleidt.

Begeleiden? Absoluut. Want onze opdracht beperkt zich niet tot de vele controles:

  • wij stellen pedagogische 'instrumenten' ter beschikking van de actoren van de voedselketen;
  • wij informeren permanent consumenten of professionals;
  • wij brengen de voedingssectoren, de autoriteiten, de consumentenorganisaties meermaals per jaar samen;
  • wij leiden elk jaar honderden kleine bedrijven gratis op;
  • wij ondersteunen de export van voedingsmiddelen door de opening van nieuwe markten mogelijk te maken …

En uiteraard voeren wij controles uit (op de producenten, de verwerkers, de restauratie en de distributie), maar we zien er ook voortdurend op toe om voorlichting te geven, want informatie, preventie en opleiding zijn onmisbaar om dat hoge niveau van voedselveiligheid te handhaven in ons land.

En aangezien wij een openbare instelling zijn, dat wil zeggen in uw dienst, zijn wij het aan u verplicht om volledig transparant te zijn over onze manier van werken.

Transparante opdrachten

Als openbare instelling informeert het FAVV elk jaar over al zijn opdrachten op zijn website en in rapporten die door iedereen kunnen worden ingekeken.

Wij investeren veel middelen om de informatie over onze controle- en analyseresultaten zeer toegankelijk te maken. Of het nu gaat om het algemene niveau van voedselveiligheid in België dan wel om de inspectie van een frietkraam: alles is online terug te vinden!

  • Wilt u de status kennen van een restaurant, winkel of frietkraam dat gecontroleerd is door een van onze controleurs? Op onze website Foodweb vindt u met enkele muisklikken het resultaat van onze controles.
  • En zodat u in één oogopslag een duidelijk idee krijgt van de gezondheidssituatie van het land publiceert het FAVV ook barometers van de dierengezondheid, de plantengezondheid en uiteraard ook de voedselveiligheid.

Tot slot is het eigen aan een organisatie zoals de onze dat wij ter beschikking van de burgers staan.
Voor al uw vragen kunt u terecht bij een uniek aanspreekpunt, en in voorkomend geval ook... om een klacht in te dienen, bijvoorbeeld als u ziek wordt nadat u in een restaurant hebt gegeten. In dat geval houden wij u op de hoogte van de opvolging hiervan. Ook dat is transparantie.

Een transparant agentschap

En waarvoor staat het FAVV concreet?

Een menigte van bijna 2.000 personen, 74 laboratoria zowel intern als extern en een jaarlijks totaal budget van 166 miljoen euro. En ook 116.000 controles per jaar, ofwel 318 per dag.

Dat betekent helaas ook processen-verbaal en sancties. Nooit echt populair maar altijd gerechtvaardigd. Vooraleer we sanctioneren, gaan we vooral waarschuwen en adviseren. Dat is een belangrijk onderdeel van ons werk, al haalt het slechts zelden de krant.

Wij blijven altijd professioneel, eerlijk, integer en respectvol, en staan open voor dialoog. Dat maakt deel uit van onze waarden die ertoe bijdragen dat u vertrouwen kunt hebben in wat er op uw bord ligt. 

La conservation des aliments
Houd je van een zorgeloze barbecue? Wij ook!
Barbecueën is een kwestie van organisatie! Vlees, worstjes, vis, bereide gerechten: we beantwoorden graag jullie vragen over hoe je alles
Meer info
Wat is de koudeketen precies
Barbecue: respecteer jij de koudeketen? Wij ook!
We hebben allemaal wel al eens van de koudeketen gehoord. Bij het barbecueën is die vooral van belang als je
Meer info
Voor een geslaagd etentje geven we graag enkele slimme tips
Zin in een geslaagde barbecue? Wij ook!
Het is opnieuw mooi weer en dan organiseren we met plezier een gezellige barbecue! Voor een geslaagd etentje geven we
Meer info
Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes
Houd je van allerlei lekkers bij de barbecue? Wij ook!
Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes. We geven je dan ook graag enkele tips voor een geslaagde
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share