Het nieuwe schooljaar is begonnen. Boekentassen en schoolboeken worden weer bovengehaald en heel wat leerlingen blijven ‘s middags op school eten. Reden genoeg om even stil te staan bij de voedselveiligheid op school.

Neemt u liever geen risico met de schoolmaaltijden van uw kind? Wij ook niet! Daarom gaan we regelmatig langs bij scholen om de voedselveiligheid te controleren.

Ook bij brooddozen zijn een aantal voorzorgsmaatregelen nodig om bacteriën weg te houden. De brooddoos dagelijks uitwassen bijvoorbeeld!

Op het menu: voedselveiligheid

Een voedselvergiftiging is nooit aangenaam, noch voor de school noch voor u. En uiteraard nog veel minder voor uw kind! Daarom kunt u op onze teams rekenen.

De voorbije jaren zijn de schoolkantines sterk geëvolueerd. Ze passen zich aan de veranderende samenleving aan en promoten steeds meer gezonde, lekkere en duurzame voeding.

Wat voedselveiligheid betreft zijn kantines meestal goede leerlingen. In 2018 controleerde ons agentschap 1338 scholen. 73% daarvan behaalde een heel goed resultaat. Het overige kwart scoorde goed of was conform.

We mogen er dus vanuit gaan dat er geen rotte appels tussen zitten. Soms stellen we wel tekortkomingen vast op het vlak van naleving van de koudeketen, hygiëne bij het personeel, of hygiëne van de oppervlakken die met de levensmiddelen in contact komen. De meeste tekortkomingen hebben echter vooral te maken met een gebrek aan informatie over allergenen.

Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!

De jacht op allergenen gaat door

Het valt niet te ontkennen dat het aantal voedselallergieën blijft toenemen. Bovendien kan een gebrek aan informatie over allergenen in schoolmaaltijden ernstige gevolgen hebben. Vooral bij kinderen, omdat hun immuunsysteem (en dus ook hun afweersysteem) veel kwetsbaarder is dan dat van volwassenen.

We doen er dan ook alles aan om scholen ervan bewust te maken dat ze de aanwezigheid van allergenen in de geserveerde maaltijden duidelijk moeten aangeven, zowel aan de kinderen als aan hun begeleiders. Voor ons is het immers essentieel dat uw kinderen beschermd zijn tegen alle allergene risico’s.

Nooit te laat om te leren

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geeft het FAVV het hele jaar door gratis opleidingen aan scholen en kantinemedewerkers. Deze gratis opleidingen zijn speciaal uitgewerkt om professionals praktisch te ondersteunen op het vlak van voedselveiligheid, hygiëne, etikettering en traceerbaarheid.

De wereld verandert en het FAVV verandert mee

Elke dag zoeken we manieren om de nieuwe uitdagingen van onze tijd aan te gaan. We proberen een kader te creëren en regels vast te leggen voor elke nieuwe situatie (nieuwe eetgewoonten, nieuwe bereidingswijzen, vrijwilligersinitiatieven enz.). Op deze manier zo kunnen we de gezondheid van uw kinderen optimaal beschermen.

We peilen dan ook voortdurend naar de behoeften en moeilijkheden van de spelers op het terrein (inrichtende machten, ouderverenigingen, gewestelijke overheden enz.). Om nog meer voeling te krijgen met de dagelijkse realiteit hebben we recent een groot project rond voedselveiligheid in scholen gelanceerd. Op basis daarvan willen we voorstellen formuleren die we aan toekomstige beleidsmakers kunnen voorleggen.

Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat uw kinderen zich goed voelen, ook op school!

Vous faites rimer alimentation avec santé ? Nous aussi.
Vindt u dat voeding en gezondheid samengaan? Wij ook.
‘We zijn wat we eten.’ Maar dat wist u al, toch?  Wie gezond eet, voelt zich beter in zijn vel,
Meer info
Vous préservez vos compagnons de la rage ? Nous aussi.
U wilt uw huisdier beschermen tegen hondsdolheid? Wij ook.
Hondsdolheid. Ook al bestaat er een vaccin en is de plaag uitgeroeid in onze regio, het blijft wel een dodelijke
Meer info
Vous traquez les alleregènes ? Nous aussi.
Let u op allergenen? Wij ook.
We merken het allemaal: het aantal voedselallergieën neemt toe.Ook al zijn de oorzaken van die stijging niet duidelijk vastgesteld, de
Meer info
Vous aimez les barbecues ? Nous aussi.
U barbecuet graag? Wij ook.
De zomer is uw favoriete seizoen? Niet verwonderlijk: zoals veel Belgen wilt u zoveel mogelijk genieten van het buitenleven, en
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share