- FAVV - https://www.onderdeloep.be -

Vindt u dat voeding en gezondheid samengaan? Wij ook.

‘We zijn wat we eten.’

Maar dat wist u al, toch?  Wie gezond eet, voelt zich beter in zijn vel, leeft langer en gezonder. U let erop om veel fruit en groenten te eten en u vermijdt te veel vet en suiker in uw voeding?
Wel, wij van onze kant, zien erop toe dat de voedselketen in België strikt wordt gecontroleerd voor u. Voor een veilige maaltijd, zonder risico’s.

De voedselketen: van de akker tot uw bord.

U wilt garanties hebben over het voedsel op uw bord, dat is normaal. Daarom voeren wij controles uit in de hele voedselketen om erop toe te zien dat wat u eet, veilig is. Maar wat is dat juist, die fameuze voedselketen? Wel, zoals de naam al laat vermoeden, is het een opeenvolging van schakels, te beginnen met de productie (fruit, groenten, vlees, vis), gevolgd door een eventuele verwerking tot meer afgewerkte voedingsmiddelen, vervolgens hun transport en distributie in winkels of restaurants, om uiteindelijk op uw bord te belanden.

In elke fase voeren onze teams voor u strenge controles uit op het vlak van hygiëne, traceerbaarheid en conformiteit, zodat u uiteindelijk met uw ogen dicht kunt eten en drinken!

Voedselveiligheid: onze 1.300 medewerkers op hun hoede

Onze 1.300 medewerkers, waarvan meer dan de helft actief is op het terrein, zien in alle onafhankelijkheid toe op de veiligheid van de voedselketen. Hiervoor voeren ze jaarlijks bijna 120.000 controles uit en nemen ze monsters van de grondstoffen of voedingsmiddelen die u dagelijks eet. Voor onze analyses beschikken wij over vijf eigen laboratoria en we doen ook een beroep op een zeventigtal externe laboratoria voor minder courante analyses.

Wat controleren wij voornamelijk en hoe?

Uw supermarkt, uw slager, uw favoriete ijssalon, … alle etablissementen van de voedselketen die u bezoekt, moeten gekend zijn bij onze diensten en systematisch gecontroleerd worden door onze inspecteurs. De frequentie hangt af van de grootte van de onderneming.

Na afloop van elke controle overlopen wij samen met het etablissement alle gecontroleerde punten. Dat is een belangrijk en constructief moment waarop een echt gesprek mogelijk is. Bij een slecht resultaat van de controle nemen wij in alle integriteit en objectiviteit maatregelen: waarschuwing, proces-verbaal van overtreding, inbeslagname van een product, zelfs tijdelijke of definitieve sluiting – wanneer uw gezondheid mogelijk in gevaar is. Elke sanctie wordt gevolgd door aanbevelingen en een nieuwe controle, totdat alles in orde is.

Vergunning verplicht!

‘Dat ziet er een leuk restaurantje uit.’ Op het eerste gezicht wel, ja, maar wie kan het echt bevestigen? Wij! Want alle restaurants moeten gekend zijn bij onze diensten en u kunt zelf verifiëren of dat het geval is. Idem dito voor bakkers, slagers, groentehandelaars, … Ook zij moeten een vergunning van het FAVV hebben, die op een goed zichtbare plaats moet worden kenbaar gemaakt. De vergunning wijst erop dat het etablissement regelmatig wordt gecontroleerd.

Hebt u internet? Dan kunt u zelf thuis of onderweg verifiëren of de winkel waar u uw boodschappen wilt doen, of het restaurant waar u wilt gaan eten, gekend is bij onze diensten. Daarvoor kunt u terecht op Foodweb. En, gloednieuw, u kunt zelfs nakijken welke score wij hebben gegeven na een minutieuze controle van de hygiëne van het etablissement. Transparantie is van primordiaal belang voor het FAVV.

Ook u speelt daarin een rol!

Wij zijn niet de enigen die waken over uw voedselveiligheid. Weet u dat ook u, als consument daarin een belangrijke rol speelt? Namelijk via het contactpunt van het FAVV. Dit is speciaal voor de consumenten bestemd en verwerkt jaarlijks duizenden klachten en vragen, voornamelijk over de hygiëne van lokalen en personen, de productie- en bewaarmethoden van voedingsmiddelen of ook mogelijke voedselvergiftigingen. Elke klacht die ontvankelijk is, leidt tot een onderzoek door een van onze controleurs. Want als het aankomt op uw voedselveiligheid, dan laten wij niets aan het toeval over!

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Via het formulier online
Telefonisch: 0800 13 550
Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 9 tot 12 uur.
Woensdag van 13 tot 16u30.