- FAVV - https://www.onderdeloep.be -

Beschermt u uw huisdieren tegen hondsdolheid? Wij ook.

Hondsdolheid maakt jaarlijks nog altijd 55.000 menselijke slachtoffers wereldwijd. De overheid waakt en België is virusvrij, maar waakzaamheid blijft nodig, zoals recent opnieuw is gebleken. Gelukkig kunnen we er samen voor zorgen dat hondsdolheid niet meer voorkomt in ons land.

Dankzij een effectief uitroeiingsbeleid komt hondsdolheid sinds 2001 niet meer voor in België. In 150 landen wereldwijd is het virus echter nog altijd actief. Vergeet bovendien niet dat de ziekte een dodelijke afloop kent zodra er zich symptomen voordoen. De ziekte wordt overgebracht op de mens via dieren, en dan voornamelijk via huisdieren.

Wilt u dat België vrij blijft van hondsdolheid? Wij ook! Daarom herhaalt het FAVV elk jaar de regels voor de invoer van dieren in België. Onder de slogan “Steek niks liefs in je valies” wijst het FAVV reizigers op hun verantwoordelijkheid en herinnert het Agentschap hen eraan dat ook de liefste dieren dodelijk kunnen zijn!

Dus als genezing niet mogelijk is, is preventie ons enige alternatief. Een kort overzicht van wat u moet weten, voor uzelf en voor uw geliefde huisdier. En als u de risico’s ziet, zult u begrijpen waarom de wetgever zo onverzettelijk is!

Wat is hondsdolheid precies?

Hondsdolheid is een zoönose – dit is een besmettelijke ziekte die van dier op mens wordt overgedragen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus in het speeksel.

Mensen en dieren kunnen dus besmet raken met hondsdolheid als ze door een besmet dier worden

Dit virus is bovendien zeer verraderlijk: het kan worden overgedragen zonder dat het dier ook maar enig symptoom vertoont! Het is dus beter om voorzichtig te zijn en elk contact te mijden met zwervende of wilde dieren in het buitenland. Want bij ons loopt u misschien geen risico’s … maar dat is niet overal het geval. Wat zijn de risico’s voor de mens?

Zodra de symptomen verschijnen (koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust, keelpijn, misselijkheid), is hondsdolheid altijd dodelijk. De enige manier om te vermijden dat je aan de ziekte bezwijkt, is door binnen 24 tot 48 uur na de infectie een behandeling te ondergaan, dus voordat de eerste tekenen van de ziekte zich aandienen. Zonder die behandeling zal een besmette persoon aan de ziekte overlijden.

“Je hart verliezen aan een schattige kleine pup of kat die er gezond uitziet, kan dodelijk zijn. In mei 2019 vertoonde een jonge Noorse vrouw van 20 jaar na terugkeer van een vakantie in Azië symptomen van de ziekte. Helaas is ze enkele dagen later overleden. Ze had zich in Azië over een zwerfhondje ontfermd zonder voorzorgsmaatregelen te nemen. Eind 2017 kwam in Frankrijk een jongetje onder dezelfde tragische omstandigheden om het leven. Tijdens een gezinsreis naar Azië had hij op een strand contact gehad met een hond.”

Kinderen zijn de voornaamste slachtoffers van deze ziekte. 40 % van de slachtoffers is jonger dan 15 jaar! In 95 % van de gevallen wordt het virus door een hond of kat overgedragen.

Wat zijn de symptomen bij dieren?

Bij dieren kunnen de symptomen van hondsdolheid variëren: koorts, misselijkheid, abnormaal gedrag (wilde dieren die plots heel tam zijn), verhoogde speekselproductie, voedsel weigeren, seksuele opwinding, overgevoeligheid voor fel licht en harde geluiden of spierspasmen.

Zodra deze symptomen de kop opsteken, is het helaas al te laat, zelfs bij mensen. Om een dodelijke afloop te vermijden, moet een behandeling binnen 24 tot 48 uur na de besmetting worden uitgevoerd, dus ruim voordat de eerste verschijnselen zichtbaar zijn.

Voor meer informatie over hondsdolheid, de wetgeving en de door het FAVV genomen maatregelen kunt u terecht op deze website.

Hoe kan hondsdolheid worden vermeden?

Er kunnen maanden voorbijgaan voordat symptomen van de besmetting zichtbaar worden. Bovendien bestaat er geen enkele test waarbij hondsdolheid bij levende dieren kan worden vastgesteld. Hierdoor worden veel gevallen pas vastgesteld nadat de symptomen verschijnen – en dan is het te laat.
Uit voorzorg is het dus beter om contact met zwerf- of wilde dieren in het buitenland te vermijden.

We vergeten soms dat bepaalde regio’s in Oost-Europa en toeristische trekpleisters als Turkije en Noord-Afrika nog altijd risicogebieden vormen. Dat is snel te zien op de lijst met landen die vrij zijn van hondsdolheid: landen die niet op de lijst staan, zijn risicolanden.

Vaccinatie: een overzicht

Moet u uw huisdier tegen hondsdolheid laten inenten? Ja, dat moet als u met uw huisdier op reis gaat, ook als u naar buurlanden als Frankrijk of Duitsland gaat.

Binnen België is vaccinatie niet verplicht, maar wel aanbevolen. U kunt uw huisdier preventief vaccineren, zodat dit niet over het hoofd gezien wordt als u er spontaan op uit trekt.

Ik wil een hond of kat uit het buitenland mee naar huis nemen! Slecht idee?

Ja, zeker wel. We staan er niet bij stil, maar de meest recente gevallen van hondsdolheid in België hadden keer op keer te maken met honden die illegaal uit een risicoland werden ingevoerd (met name Noord-Afrikaanse landen). In 2008 moesten in ons land enkele tientallen mensen worden behandeld om te voorkomen dat ze ziek werden. Gelukkig zijn er toen geen slachtoffers gevallen!

Bent u toch van plan een zwerfhondje van uw vakantiebestemming mee te nemen?
We raden het absoluut af. Vanwege de grotere risico’s zijn er veel meer en veel strengere voorwaarden dan wanneer u in België een dier adopteert: vaccinatie, een bloedtest en quarantaine zijn meestal verplicht. Dat neemt in totaal gemiddeld 4 maanden in beslag! En het dier moet al die tijd in het land van herkomst blijven.

Een van de taken van het FAVV is het toezicht op de diergezondheid. Het Agentschap komt daarom tussenbeide wanneer dieren illegaal geïmporteerd worden. We krijgen elk jaar weer te maken met meerdere gevallen van illegaal ingevoerde dieren. Wij beoordelen de risico’s, waarbij we menselijkheid en waakzaamheid met elkaar moeten verzoenen. Gelukkig vinden we in de meeste gevallen een positieve oplossing. Maar helaas moet 5 % van de illegaal ingevoerde dieren worden geëuthanaseerd omdat zij een risico vormen voor de gezondheid van mensen en andere dieren. Dit willen wij koste wat het kost vermijden, en daarvoor hebben we uw medewerking nodig.

Aan welke formaliteiten moet worden voldaan?

Om vervelende situaties voor uw (nieuwe) huisdier te vermijden, houdt u zich best aan enkele basisregels.

Om binnen de Europese Unie te kunnen reizen, moet elke hond of kat:

In bepaalde gevallen, zoals wanneer u buiten de Europese Unie reist, kunnen bijkomende eisen worden gesteld, zoals bloedtests.

Help hondsdolheid de wereld uit!

28 september is de internationale dag tegen hondsdolheid. Denk eraan dat als u zich deze zomer niet aan de voorschriften houdt, u uw eigen leven, dat van de mensen rondom u en ook dat van andere dieren op het spel zet. Om dramatische situaties te voorkomen, heeft het FAVV de opdracht gekregen besmettingsrisico’s te vermijden. Daarom moet het Agentschap de regels voor de invoer van dieren uit landen waar hondsdolheid nog voorkomt, strikt afdwingen.

Het FAVV sluit zich bovendien aan bij het streven van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake de uitroeiing van hondsdolheid: ervoor zorgen dat er tegen 2030 niemand meer overlijdt aan deze ziekte! Vandaag sterven elk uur nog 6 mensen aan deze ziekte, waarvan de gevolgen vaak worden onderschat.

Daarom benadrukken we dat we samen hondsdolheid de wereld uit kunnen helpen! Wij rekenen op u!