Hondsdolheid. Ook al bestaat er een vaccin en is de plaag uitgeroeid in onze regio, het blijft wel een dodelijke ziekte. Misschien bent u het vergeten, maar deze ziekte is ongeneeslijk zodra de eerste symptomen verschijnen!

En ook al is hondsdolheid officieel 'verdwenen' in ons land, het risico bestaat dat de ziekte opnieuw opduikt: door dieren die illegaal in het land worden gebracht, of via uw huisdier, wanneer het de ziekte heeft opgelopen wanneer u ermee op reis bent gegaan.

Wilt u ons land vrij houden van hondsdolheid? Wij ook! Daarom waken wij bij het FAVV voor u over de naleving van de gezondheidsregels en -restricties voor het binnenbrengen van dieren in België. En aangezien het om een ziekte gaat die dodelijk is voor zowel dier als mens, zijn die controles zeer strikt. En gelukkig!

Dus als genezing niet mogelijk is, is preventie ons enige alternatief. Een kort overzicht van wat u moet weten, voor uzelf en voor uw geliefde huisdier. En als u de risico's ziet, zult u begrijpen waarom de wetgever zo onverzettelijk is!

Hondsdolheid, wat is dat precies?

Hondsdolheid is een zoönose, een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen van dier op mens of omgekeerd. De overdracht gebeurt via een virus in het speeksel.

De besmetting kan plaatsvinden als u wordt gebeten, gekrabd, gelikt of als u in aanraking komt met de wonde van een besmet dier. Dit virus is bovendien zeer verraderlijk: het kan worden overgedragen zonder dat het dier ook maar enig symptoom vertoont! Het is dus beter om voorzichtig te zijn en elk contact te mijden met zwervende of wilde dieren in het buitenland. Want bij ons loopt u misschien geen risico's … maar dat is niet overal het geval.

Behalve het feit dat het zes maanden kan duren vooraleer de eerste symptomen verschijnen, bestaat er geen enkele test waarmee hondsdolheid kan worden gedetecteerd bij levende dieren.
Daardoor wordt de diagnose te laat of zelfs helemaal niet gesteld.

Een schattige pup of een lief klein katje aaien dat perfect gezond lijkt, kan dodelijk zijn. Schrikwekkend, niet? In mei 2019 vertoonde een jong meisje uit Noorwegen na een reis in Azië symptomen van de ziekte. Enkele dagen later is ze helaas overleden. Ze had een pup willen redden en had het zonder voorzorgen te treffen verzorgd. Eind 2017 overleed in Frankrijk een jongeman in dezelfde tragische omstandigheden, nadat hij in aanraking was gekomen met een hond op een strand toen hij met zijn gezin op reis was in Azië.

U wilt uw huisdier beschermen tegen hondsdolheid? Wij ook.


Vaccinatie al dan niet verplicht … afhankelijk van uw reisplannen!

Vaccinatie tegen hondsdolheid is niet langer verplicht in België, tenzij u natuurlijk met uw dier op reis gaat in het buitenland, of het nu bij onze Franse buren dan wel aan de andere kant van de wereld is. Het is een uitstekend idee om uw huisdier bij voorbaat te laten vaccineren. Zo hebt u geen kopzorgen wanneer u last minute een reis organiseert! Indien u daarentegen van plan bent om een hond of kat mee naar huis te brengen vanuit het buitenland, moeten nog veel meer voorwaarden in acht worden genomen, gelet op de mogelijke risico's: vaccinatie, bloedonderzoek en een wachttijd van verschillende weken worden vaak opgelegd om een hond of kat mee te brengen vanuit een vreemd land.

Hondsdolheid in cijfers

  • Hondsdolheid maakt elk jaar meer dan 55.000 dodelijke slachtoffers ter wereld, voornamelijk in Azië en Afrika maar ook in Zuid-Amerika. Meer dan 150 doden per dag.
  • De ziekte komt voor in meer dan 150 landen en gebieden.
  • Honden zijn verantwoordelijk voor 99 % van de dodelijke gevallen van hondsdolheid bij de mens.
  • Elk jaar worden in de hele wereld meer dan 15 miljoen mensen onmiddellijk na de blootstelling behandeld, om de ontwikkeling van hondsdolheid te voorkomen.

Op die manier kunnen honderdduizenden doden vermeden worden. Maar helaas niet allemaal.

Symptomen, diagnose en behandeling

Hoe kunt u een dier dat getroffen is door hondsdolheid herkennen? In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn het niet altijd de klassieke tekens zoals agressiviteit of agitatie.

De symptomen kunnen variëren: koorts, misselijkheid, gedragsstoornissen (wilde dieren die plots heel gedwee zijn), veel speeksel produceren, voedsel weigeren, seksuele excitatie, hevige licht- en geluidgevoeligheid, spierkrampen …

U ziet het, als de symptomen verschijnen, is het vaak al te laat. Een behandeling moet absoluut noodzakelijk binnen 24 tot 48 uur na de infectie worden opgestart, dus ruimschoots voordat de eerste tekenen van de ziekte zichtbaar worden, om een fatale afloop te vermijden.

Uw verantwoordelijkheid

Om problemen voor uw geliefde kat of hond (en ook voor u) te vermijden moet uw huisdier geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben. Fokt u katten of honden, dan moet u die verplicht identificeren (met een chip) en registreren vooraleer ze worden verkocht of weggegeven, voordat ze acht weken oud zijn.

Vaccinatie tegen hondsdolheid is overigens verplicht:

  • wanneer uw huisdieren van België naar een ander land (al dan niet Europa) worden vervoerd;
  • wanneer huisdieren uit het buitenland worden ingevoerd in België. In dat geval zijn nog strengere regels van toepassing (bloedonderzoek bijvoorbeeld).

Hierbij dient ook opgemerkt dat uw pup pas vanaf de leeftijd van drie maanden kan worden gevaccineerd tegen hondsdolheid. Bovendien mag hij het Belgische grondgebied pas verlaten vanaf de leeftijd van 4 maanden (15 weken), om er zeker van te zijn dat het vaccin werkzaam is.

Een gulden regel: breng nooit dieren mee uit risicolanden!

U bent op slag verliefd geworden op een hond die werd achtergelaten en die u gezelschap heeft gehouden tijdens uw vakantie in het buitenland. U wilt het dier adopteren en mee naar huis nemen? Een nobele intentie, maar … een zeer slecht idee! U moet immers weten dat de laatste gevallen van hondsdolheid die in België werden gesignaleerd, telkens betrekking hadden op honden die illegaal waren ingevoerd uit een risicoland (zoals Marokko, bijvoorbeeld, een vakantiebestemming die zeer populair is bij de Belgen). In 2008 moest bij ons een honderdtal mensen worden behandeld om een besmetting met het rabiësvirus te vermijden. Gelukkig werd geen enkel overlijden vastgesteld. Sleutelfactor was een snelle reactie van de autoriteiten.

Als u ondanks alles toch een dier wilt meebrengen uit een risicoland, maar u wilt dat volgens de regels doen, dan moet u een vaccinatie- en bloedtestprocedure volgen, die minstens 4 maanden zal duren!

Bedenk goed dat u, als u de opgelegde voorschriften niet volgt, uw leven en dat van uw gezin en al uw medeburgers in gevaar brengt.

Gelukkig zien wij erop toe om de risico's van een eventuele besmetting te voorkomen door de voorschriften voor de invoer van dieren uit landen waar hondsdolheid aanwezig is, steeds zeer strikt toe te passen. Helaas hebben we zo al dieren moeten laten inslapen. Een zeer moeilijke maar onvermijdelijke beslissing als u weet dat een infectie met dit virus dodelijk is voor de mens.

Ter herinnering en om u kopzorgen te besparen …

Vermijd contact met zwerfdieren in het buitenland. Het zou u uw leven kunnen kosten.

Wilt u met uw dier op reis gaan in het buitenland, dan moet het geïdentificeerd zijn. U moet er een Europees paspoort voor aanvragen en u moet het door een erkende dierenarts laten inenten tegen hondsdolheid.

Denk er dus aan om tijdig contact op te nemen met uw dierenarts, zo vermijdt u onaangename verrassingen!

Meer informatie op www.favv.be

U houdt van uw restaurant? Wij ook!
Samen met vrienden een glaasje drinken of een hapje eten … Het is iets wat uw klanten dit voorjaar hard
Meer info
Wilt u transparantie? Wij ook.
Transparantie, garantie van vertrouwen En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een
Meer info
Vous aimez les camps de vacances ? Nous aussi.
U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.
De zomer staat voor de deur en vanaf 1 juli 2020 zijn vakantiekampen weer toegelaten. Wanneer we onze kinderen toevertrouwen
Meer info
Houdt u van kleine producenten? Wij ook.
Korte ketens: anders consumeren? Wij ook.
Wij willen dat elke consument over veilig lokaal voedsel kan beschikken. Wij willen dat elke producent op ons kan rekenen. 
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share