Haal de zonnebril en de zonnecrème maar uit de kast, want het seizoen van de festivals en de openluchtfeesten is gestart en u wilt er ten volle van genieten! En wie festivals en feest zegt, zegt foodtrucks en andere eet- en drankkraampjes om van te genieten.

Wat soms ontbreekt, toegegeven, met installaties op een terrein in the middle of nowhere, zonder aansluiting op stromend water en met afgelegen toiletten, dat is de naleving van bepaalde regels op het vlak van voedselhygiëne om u een festival te garanderen … zonder onaangename gevolgen.

Aan de kwaliteit van het muzikale programma van uw festivals kunnen we niets doen, maar de kwaliteit van wat u er eet of drinkt, dat kunnen we wel controleren. Dit is dus onze playlist voor al die kleine details die wij in de gaten houden om u de allerbeste festivals te garanderen.

Persoonlijke hygiëne

Mmm … die burgers zien er heerlijk uit! Euh… eigenlijk niet.

U slaat liever uw beurt over, want u ziet net dat diegene die ze bereidt, vuile nagels heeft! Of omdat de verkoper rookt terwijl hij u bedient!

Om dergelijke toestanden en de bijhorende voedselrisico's te vermijden zien wij erop toe dat de verkopers de elementaire regels op het vlak van persoonlijke hygiëne in acht nemen: handen wassen alvorens aan de slag te gaan met etenswaren, vooral na een toiletbezoek, geen losse haren, propere kleding, korte nagels zonder nagellak, eventuele wondjes aan de handen verzorgd en bedekt met een verband, …

Dus, mosterd of ketchup bij die burger?

U gaat graag naar festivals? Wij ook.

Hygiëne in een foodtruck

Oké, de hotdogverkoper heeft propere handen, dat is al een goed begin!
Maar dat helpt niet veel als zijn werkblad niet proper is of de tapenade potjes beschimmeld zijn.

Daarom zien wij erop toe dat de verschillende standen, foodtrucks en kraampjes die u bezoekt tussen twee optredens door, uitgerust zijn om er netjes te kunnen koken, met respect voor de klant.

Daarvoor moeten ze een ruimte hebben waar ze hun handen kunnen wassen met drinkbaar stromend water (eventueel een jerrycan met een kraantje), vloeibare zeep en wegwerppapier voor hun handen (geen handdoeken), propere oppervlakten die gemakkelijk af te wassen zijn, koelkasten of diepvriezers die correct werken en voorzien zijn van een thermometer, en natuurlijk een vuilnisbak met een deksel om geurtjes te vermijden.

De muzikanten stemmen hun instrumenten … de koks treffen voorbereidingen voor uw eten!

Als u hebt vastgesteld dat de kok tegenover u netjes is, net zoals zijn werkblad, dan moet u nog nagaan op welke wijze hij de noedels of frietjes die u net hebt besteld, gaat bereiden.

Dus om onaangename verrassingen te vermijden, zien wij erop toe dat de verkoper de temperatuur van zijn koelkasten en diepvriezers regelmatig controleert met een thermometer. En ook dat hij de voedingsmiddelen op de juiste manier ontdooit (in een koele ruimte of in de microgolfoven) en vooral dat hij niets laat ontdooien bij kamertemperatuur. Hij moet ook regelmatig de frituurolie of het frituurvet verversen en het vlees in de koelkast bewaren totdat het gebakken wordt. Serveert hij u een brochette die op de barbecue gebakken is, dan moet hij erop toezien dat er geen vlammen zijn en vooral rechtstreeks contact van het vlees met vlammen vermijden. Is het vlees verbrand? Weiger het dan en zeg dat dit even ongezond is als een concert met 500dB!

Meer informatie over barbecues en voedselveiligheid

Allergenen

Een voedselallergie op een festival, kunt u zich die nachtmerrie voorstellen? Om u dat te besparen, sporen wij de allergenen op. Een allergeen is een voedingselement dat een allergische reactie kan uitlokken bij bepaalde mensen met soms fatale gevolgen. Een beetje zoals een blokfluitconcert voor een Heavy Metal-fan.

Alle gekheid op een stokje, het is dus zeer belangrijk dat u en alle andere festivalgangers correct geïnformeerd worden over de eventuele aanwezigheid van allergenen in de producten die u hier consumeert, want zelfs in kleine hoeveelheden kunnen ze heftige reacties uitlokken bij gevoelige personen.

Er bestaan 14 allergenen die u verplicht duidelijk moeten worden meegedeeld:

 • glutenhoudende granen
 • rogge, gerst, haver of hybride soorten
 • schaaldieren
 • eieren
 • vis
 • pinda's
 • soja
 • melk
 • noten
 • selderij 
 • mosterd
 • sesamzaadjes
 • weekdieren
 • lupine
 • zwaveldioxide en sulfieten.

Maar wees gerust, ook hier houden we een oogje in het zeil zodat u in alle veiligheid kunt genieten!

Meer informatie over allergenen en voedselveiligheid

Waakzaamheid ook voor de festivalgangers

Tijdens de festivals hangt uw voedselveiligheid niet alleen af van diegenen die u eten of drank verkopen, noch van de personen die ze controleren. Ook u moet enkele eenvoudige regels in acht nemen. Bewaar eten bijvoorbeeld in een aparte koelbox en bewaar de drankjes apart: die box wordt minder vaak geopend en zo blijft uw eten langer koel. Vermijd ook alles wat rauw wordt gegeten, zoals filet américain en kies voor voedingsmiddelen die niet koel bewaard moet worden, zoals conserven.

Beter voorkomen dan genezen …

Verkoopt u eten en/of drank op festivals? Top! Dankzij u zijn de festivalgangers er zeker van dat ze geen honger of dorst hoeven te lijden. En om u te helpen om in de best mogelijke omstandigheden te werken, moet u weten dat wij ook aan preventie doen bij de organisatoren, professionelen of amateurs, die de basisregels graag nog eens uitgelegd krijgen alvorens van start te gaan. Daarom hebben wij een eenvoudige en duidelijke brochure samengesteld die u kunt downloaden via onze website: http://www.favv.be/consumenten/publicaties/. En wij organiseren ook elk jaar gratis opleidingen.

En nu … let’s rock!

Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Boekentassen en schoolboeken worden weer bovengehaald en heel wat leerlingen blijven ‘s middags op school
Meer info
Wilt u transparantie? Wij ook.
Transparantie, garantie van vertrouwen En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een
Meer info
Vous aimez les barbecues ? Nous aussi.
U barbecuet graag? Wij ook.
De zomer is uw favoriete seizoen? Niet verwonderlijk: zoals veel Belgen wilt u zoveel mogelijk genieten van het buitenleven, en
Meer info
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect,
Meer info
Houdt u van kleine producenten? Wij ook.
Korte ketens: anders consumeren? Wij ook.
Wij willen dat elke consument over veilig lokaal voedsel kan beschikken. Wij willen dat elke producent op ons kan rekenen. 
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share