Daar is de zomer, en daar zijn de fameuze vakantiekampen! Maar goed, geef toe, zonder al te beschermend te zijn, we zijn niet altijd even enthousiast bij het idee dat onze kroost eropuit trekt. Wanneer we ze toevertrouwen aan hun 'leiders' of 'staff', overvalt ons vaak diezelfde twijfel, die zachtjes aan ons knaagt: gaan ze geen waaghalzerij uithalen?  Gaan ze zich goed beschermen tegen de zon? Gaan ze goed eten?

Eten op kamp … of je nu wil of niet, maaltijden bereiden voor een grote groep, kolonie of meute (noem het zoals u wilt), valt onder de collectieve keuken. En dan kunnen kleine problemen groot worden. U wilt uw kinderen niet ziek zien terugkeren van hun kamp… Wij ook niet!

Niet alle kampen vallen onder ons inspectieprogramma. Maar we organiseren wel sensibiliserings acties en opleidingen voor jeugdbewegingen en andere organisatoren, zodat iedereen met volle teugen kan genieten van zijn vakantiekamp. Het is niet zo dat we er steriele laboratoria van willen maken, maar we willen hen wel enkele essentiële reflexen aanleren om het ergste te vermijden. Want elk jaar doen zich voedselincidenten voor en worden kampen voortijdig beëindigd in omstandigheden die niet zo leuk zijn voor sommige kinderen … en ouders! Wij komen ter plaatse om de herkomst van de collectieve besmetting te proberen te achterhalen. Maar we zijn er zeker van dat sensibilisering het belangrijkste instrument blijft voor een zorgeloos kamp.

Al deze richtlijnen zijn terug te vinden in de brochure 'Bederf je kamp niet', speciaal voor diegenen die het plezier hebben om de maaltijden van onze vakantie-avonturiers te verzorgen.

De basis: persoonlijke hygiëne

Vermoedelijk de meest elementaire voorzorgsmaatregel, we kunnen het niet genoeg herhalen: propere handen! Koks en hulpkoks moeten hun handen regelmatig wassen met bacteriedodende zeep, zeker na een toiletbezoek.

Op kamp en elders, als u eten bereidt, moet u enkele reflexen in acht nemen, zoals propere kleding, geen losse haren, korte en propere nagels, geen juwelen, nagellak of valse nagels. Een kok die ziek is, blijft uit de keuken. Wondjes aan de handen of onderarmen moeten verzorgd en bedekt worden.

U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.

Etenswaren kopen: verpakkingen, data en versheid

Nu we het over de kok hebben gehad ... Over naar de inkopen? Wel ja, bij de aankoop al is het zaak om goed te letten op de houdbaarheidsdata en de versheid van de voedingsmiddelen, net zoals de staat van de verpakkingen. Vermijd twijfelachtige voedingswaren: beschadigde kartons en zakjes, bolle conservenblikken, enz. En voor een kamp zonder onaangename verrassingen raden we ook aan dat verse en diepgevroren producten als laatste worden gekocht en dat ze worden vervoerd in koelboxen of koeltassen. Terug in het kamp moeten de producten die kunnen bederven (vlees, vis, gehakt, gevogelte, …), onmiddellijk in de koelkast worden gezet.

Bewaring en opslag: geen ongedierte

Voedingsmiddelen bewaren is niet noodzakelijk kinderspel. Wie kamp zegt, zegt natuur; wie natuur zegt, zegt vaak dieren. Zorg ervoor dat muizen en ander ongedierte geen toegang krijgen tot de voorraden (afgesloten ruimten of bakken). Dat maakt deel uit van onze richtlijnen, net zoals het feit dat voedingsmiddelen niet op de grond zelf mogen worden bewaard.

Voor ongedierte dat niet zichtbaar is met het blote oog maar ook heel graag zichzelf uitnodigt, moet de temperatuur van de koelkasten en diepvriezers dagelijks worden gecontroleerd met een thermometer. En als er geen koelkast is, moet u producten gebruiken die op kamertemperatuur kunnen worden bewaard: conserven, verse groenten, bokalen spaghettisaus, smeerkaas, confituur, … 

Een andere onmisbare voorzorgsmaatregel: bewaar rauwe en ongewassen producten apart van de bereide producten om een kruisbesmetting te vermijden (kiemen die overgaan van het ene naar het andere voedingsmiddel).

Bereiding van de maaltijden, enkele essentiële regels

Goed verse voedingsmiddelen, correcte transportvoorwaarden, zorgvuldige bewaring, dan rest nog de kern van de zaak: de bereiding.  Zelfs 'op kamp' zijn propere bereidingsplaatsen, water, zeep en een hygiënisch middel om de handen af te drogen, (een rol papier, geen handdoek indien mogelijk) absoluut noodzakelijk. Gebruik niet alleen drinkwater voor de bereiding van de maaltijden, maar ook om uw handen te wassen, de vaat te doen en de keuken schoon te maken.  Gebruik tot slot verschillende snijplanken en keukengerei (bijv. messen) voor het vlees, de vis, de groenten, de rauwe en de bereide producten, alweer om kruisbesmettingen te vermijden ... 

Net als thuis moeten diepgevroren producten steeds in de koelkast worden ontdooid, vlees en vis moeten goed doorbakken worden. Dat is absoluut noodzakelijk voor varkensvlees, gehakt en gevogelte. Wat koud is, moet ... koud blijven! En dus bewaard worden bij een temperatuur van maximaal 7°C totdat het wordt verbruikt. Het vlees laten ontdooien op tafel in volle zon gedurende 3 à 4 uur terwijl u op stap gaat met de kinderen … een zeer slecht idee!

Tot slot, als u klaar bent met eten, nog een belangrijke aanwijzing voor wie de vaat voor zijn rekening neemt: was steeds af met warm water en detergent.

Afvalverwerking                                                                                           

Uw kind eet niet graag restjes? Dat komt goed uit, want tijdens een vakantiekamp kunnen reeds gekookte etenswaren beter niet bewaard worden, net zoals bederfbare voedingsmiddelen die meer dan twee uur zijn blootgesteld aan kamertemperatuur. Afvalcontainers mogen zich nooit vlakbij de bereidingsplaats van het voedsel bevinden.

We leven niet in een steriele omgeving en gelukkig maar! We worden omringd door goede en slechte bacteriën. We moeten enkele gulden regels in acht nemen en de juiste handelingen aannemen om gezond te blijven! Want als die regels een reflex worden, verbetert dat onze levenskwaliteit. We kunnen ze dus maar beter in acht nemen, niet?

Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Boekentassen en schoolboeken worden weer bovengehaald en heel wat leerlingen blijven ‘s middags op school
Meer info
Vous aimez les festivals ? Nous aussi.
U gaat graag naar festivals? Wij ook.
Haal de zonnebril en de zonnecrème maar uit de kast, want het seizoen van de festivals en de openluchtfeesten is
Meer info
Vous préservez vos compagnons de la rage ? Nous aussi.
U wilt uw huisdier beschermen tegen hondsdolheid? Wij ook.
Hondsdolheid. Ook al bestaat er een vaccin en is de plaag uitgeroeid in onze regio, het blijft wel een dodelijke
Meer info
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect,
Meer info
Houdt u van verfijnde gerechten? Wij ook.
Houdt u van verfijnde gerechten? Wij ook.
De jaren gaan voorbij, maar tradities blijven bestaan: we vieren Kerstmis en Nieuwjaar met familie of vrienden, rond een rijkelijk
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share