De zomer is uw favoriete seizoen? Niet verwonderlijk: zoals veel Belgen wilt u zoveel mogelijk genieten van het buitenleven, en daar hoort uiteraard ... de traditionele barbecue bij! Met familie of onder vrienden, barbecue staat altijd synoniem voor ontspanning, gezelligheid en 'lekker eten'.

Maar u bent niet de enige die van warme zomerse temperaturen houdt. Ook bacteriën zijn er gek op en nodigen graag zichzelf uit op uw barbecue. Als u niet oplet, tasten ze uw eetwaren aan!

Om uw plezier en dat van uw gasten niet te vergallen, kunt u zich best enkele reflexen eigen maken die van u een echte barbecuechef maken.

Nodig uw vrienden uit in plaats van bacteriën!

Bij kamertemperatuur verdubbelt het aantal bacteriën om de 20 minuten. Jazeker, respect voor de koudeketen is geen overbodige luxe! Vermijd zo'n vermenigvuldiging van bacteriën en bewaar uw voedingsmiddelen bij een temperatuur tussen 4°C en 7°C, vooral uw vlees en vis!

Boodschappen doen kan soms een tijdje duren… zelfs als u georganiseerd te werk gaat! Koop vers vlees, vis en bereidingen op basis van gehakt als laatste aan. Aangezien we zelden barbecues doen bij koud weer en uw auto al snel een oven kan worden, voorziet u best een koelbox of koeltas als u een eindje moet rijden. En vergeet niet, als u thuiskomt: onmiddellijk in de koelkast.

U barbecuet graag? Wij ook.

Marinades, bereidingen, keukengerei,… : ga te werk als een chef!

Rauw vlees en vis zijn soms onlosmakelijk verbonden met ongewenste bacteriën. Onschadelijk als er weinig zijn, maar deze bacteriën kunnen zich snel reproduceren en vormen een reëel gevaar wanneer hygiëne niet systematisch in acht wordt genomen bij de voorbereiding.

 • Werk zoals een prof en laat uw bereidingen marineren in de koelkast, nooit erbuiten. En als u van plan bent om een beetje marinade als saus te gebruiken, hou dan van bij het begin een deel apart alvorens het toe te voegen aan het vlees, het gevogelte of de rauwe zeevruchten. Want dat is belangrijk: meng geen rauwe producten met de rest.
 • Bewaar het vlees (en de vis) in de koelkast totdat ze worden gebakken. En als u eetwaren meeneemt naar vrienden die een barbecue organiseren, bewaar ze dan koel als u ze uit de koelkast haalt. Zo blijft uw product gegarandeerd zeer vers!
 • Let op voor kruisbesmettingen: er kunnen zich bacteriën ontwikkelen in vlees en vis. Wanneer die rauwe ingrediënten in aanraking komen met gebruiksklaar voedsel, kunnen de eventueel aanwezige bacteriën overgaan op dat voedsel. Hou rauw vlees en bereide gerechten steeds gescheiden om dat te vermijden. Gebruik ook een aparte plank en een apart mes voor elk type voedsel dat u snijdt: rauw vlees, groenten en bijgerechten. Vermijd om dezelfde reden ook om gekookte voedingsmiddelen te serveren op borden waarop rauw vlees heeft gelegen.
 • En uiteraard, we kunnen het niet genoeg herhalen, manipuleer geen voedingsmiddelen als u ziek bent. Denk aan uw gasten ...

Gezond koken

 • Maak het barbecuerooster zorgvuldig schoon en hou het enkele minuten boven het vuur alvorens van start te gaan. De barbecue moet ook goed onderhouden en afgewassen zijn (resten van vet en verbrand vlees zijn niet gewenst!). Verkoolde resten op het rooster bevatten 'polycyclische aromatische koolwaterstoffen' (PAK's), stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid.
 • Wacht totdat het houtskool wit is vooraleer u begint te bakken. Vermijd in elk geval dat vlammen in aanraking komen met het voedsel, want zo ontstaan schadelijke stoffen. Vet dat op houtskool valt, moet dus worden vermeden.
 • Zorg ervoor dat gevoelige producten zoals worsten, vis, kip, kalkoen en varkens- en kalfsvlees, goed doorbakken worden. En, opgelet: het is niet omdat iets aan de buitenkant gebakken is, dat de binnenkant ook helemaal gaar is !
 • Verbrand vlees, vindt u dat lekker? En het is ook nog eens slecht voor de gezondheid! Wanneer een vlam in aanraking komt met het vlees, vormen zich schadelijke stoffen (PAK's). En aangezien we weten dat de Belg een grote fan is van barbecues in de zomer ... beter voorkomen dan genezen, schakel dus de beste kok van de familie in!
 • Laat uw gebakken vlees nooit langer dan twee uur rusten in de 'gevarenzone', de zone van 'koud noch warm' (tussen 4,5°C en 60°C), zelfs geen uur als de buitentemperatuur meer dan 30°C bedraagt. Warmte versnelt de vermenigvuldiging van bacteriën.

Bijgerechten koel bewaren

 • Bijgerechten (salades, koude aardappelen, koude pasta, enz.) kunnen op voorhand worden bereid, maar blijven in de koelkast totdat ze worden opgediend. Hetzelfde geldt voor huisbereide of kant en klare desserts, die koel bewaard moeten worden. Haal ze pas aan het einde van de maaltijd uit de koelkast.
 • Let er ook op om de rauwkost voor uw salades en het fruit voor uw desserts goed te wassen!

Wij nemen onze taak op het vlak van preventie ter harte, om uw gezondheid te beschermen. Nu is het uw beurt!

Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Boekentassen en schoolboeken worden weer bovengehaald en heel wat leerlingen blijven ‘s middags op school
Meer info
Vous aimez les camps de vacances ? Nous aussi.
U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.
Daar is de zomer, en daar zijn de fameuze vakantiekampen! Maar goed, geef toe, zonder al te beschermend te zijn,
Meer info
Vous faites rimer alimentation avec santé ? Nous aussi.
Vindt u dat voeding en gezondheid samengaan? Wij ook.
‘We zijn wat we eten.’ Maar dat wist u al, toch?  Wie gezond eet, voelt zich beter in zijn vel,
Meer info
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect,
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share