We zagen het al in het milde voorjaar van 2020: zelfs tijdens de gezondheidscrisis blijft een heerlijke barbecue een klassieker! Met familie of onder vrienden, en met het nodige respect voor de crisismaatregelen die door de overheid werden opgelegd, staat barbecueën immers nog steeds synoniem voor ontspanning, gezelligheid en lekker eten.

U bent echter niet de enige die van zomerse temperaturen houdt. Ook bacteriën zijn er gek op en nodigen zichzelf graag uit op uw barbecue. Als u niet oplet, tasten ze uw eten aan!

Om uw eigen plezier en dat van uw gasten niet te vergallen, kunt u zich best enkele reflexen eigen maken, zodat u zich ontpopt tot de beste barbecuechef, en dat helemaal coronaproof!

Geniet ervan met de familie, nodig geen bacteriën uit!

Bij kamertemperatuur verdubbelt het aantal bacteriën om de 20 minuten. Respect voor de koudeketen is dus zeker geen overbodige luxe! Vermijd zo'n vermenigvuldiging van bacteriën en bewaar uw voedingsmiddelen bij een temperatuur tussen 4°C en 7°C, vooral vlees en vis!

Boodschappen doen kan soms een tijdje duren … vooral met de beschermende coronamaatregelen die nu gelden in de winkels. Koop vers vlees, vis en gehaktbereidingen altijd als laatste aan. Aangezien we zelden barbecues doen bij koud weer en uw auto al snel een oven kan worden, voorziet u best een koelbox of koeltas als u een eindje moet rijden. En leg alles meteen in de koelkast zodra u thuiskomt.

U barbecuet graag? Wij ook.

Marinades, bereidingen, keukengerei: ga te werk als een echte chef

Rauw vlees en vis kunnen soms ongewenste bacteriën bevatten. Onschadelijk als er weinig zijn, maar deze bacteriën kunnen zich snel reproduceren en vormen een reëel gevaar wanneer hygiëne niet systematisch in acht wordt genomen bij de voorbereiding.

Werk als een pro en laat uw bereidingen marineren in de koelkast, nooit erbuiten. En als u van plan bent om een beetje marinade als saus te gebruiken, hou dan van bij het begin een deel apart alvorens het toe te voegen aan het vlees, het gevogelte of de rauwe zeevruchten. Want dat is belangrijk: meng geen rauwe producten met de rest.

Bewaar vlees (en vis) in de koelkast tot het wordt gebakken. En als u eetwaren meeneemt naar vrienden die een barbecue organiseren, bewaar ze dan koel als u ze uit de koelkast haalt. Zo blijft uw product gegarandeerd zeer vers!

Let op voor kruisbesmettingen: er kunnen zich bacteriën ontwikkelen in vlees en vis. Wanneer die rauwe ingrediënten in aanraking komen met bereide voedingsmiddelen, kunnen de eventueel aanwezige bacteriën overgaan op dat voedsel. Hou rauw vlees en bereide gerechten steeds gescheiden om dit te vermijden. Gebruik ook een aparte plank en een apart mes voor elk type voedsel dat u snijdt: rauw vlees, groenten en bijgerechten. Serveer om dezelfde reden ook geen gekookte voedingsmiddelen op borden waarop rauw vlees heeft gelegen.

En uiteraard, we kunnen het niet genoeg herhalen in deze tijden, maak liever geen eten klaar als je ziek bent. Kunt u niet anders? Was dan regelmatig en grondig uw handen. Denk aan uw gasten…

Gezond koken

Maak het barbecuerooster zorgvuldig schoon en hou het enkele minuten boven het vuur alvorens van start te gaan. Waarom? Om resten van vet en aangebrand vlees te verwijderen! Verkoolde resten op het rooster bevatten 'polycyclische aromatische koolwaterstoffen' (PAK's), stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wacht tot het houtskool wit kleurt voor u begint te bakken. Vermijd in elk geval dat vlammen in aanraking komen met het voedsel, want zo ontstaan schadelijke stoffen. Vet dat op houtskool valt, moet dus worden vermeden.

Zorg ervoor dat gevoelige producten zoals worsten, vis, kip, kalkoen en varkens- en kalfsvlees, goed doorbakken worden. En, opgelet: het is niet omdat iets aan de buitenkant gebakken is, dat de binnenkant ook helemaal gaar is!

Verbrand vlees is niet lekker en het is ook nog eens slecht voor de gezondheid! Wanneer een vlam in aanraking komt met het vlees, vormen zich schadelijke stoffen (PAK's). En aangezien we weten dat de Belg een grote fan is van barbecues in de zomer ... beter voorkomen dan genezen. Schakel dus de beste grillmaster van de familie in!

Laat uw gebakken vlees nooit langer dan twee uur rusten in de 'gevarenzone', de zone van 'koud noch warm' (tussen 5°C en 60°C). Zelfs geen uur als de buitentemperatuur meer dan 30°C bedraagt. Warmte versnelt de vermenigvuldiging van bacteriën.

Bijgerechten koel bewaren

Bijgerechten (salades, koude aardappelen, koude pasta, ....) kunnen op voorhand worden bereid, maar blijven in de koelkast tot ze worden opgediend. Hetzelfde geldt voor huisgemaakte of aangekochte desserts, die koel bewaard moeten worden. Haal ze pas aan het einde van de maaltijd uit de koelkast.

Let er ook op om rauwe groenten voor uw salades en het fruit voor desserts goed te wassen! Wij nemen onze taak op het vlak van preventie ter harte, om uw gezondheid te beschermen. Nu is het uw beurt!

Vous faites rimer alimentation avec santé ? Nous aussi.
Vindt u dat voeding en gezondheid samengaan? Wij ook.
‘We zijn wat we eten.’ Maar dat wist u al, toch?  Wie gezond eet, voelt zich beter in zijn vel,
Meer info
U houdt van de bijen? Wij ook.
Met het mooie weer gonst het opnieuw van de bedrijvigheid in de tuin. Wist u dat België liefst 370 verschillende
Meer info
U houdt van uw restaurant? Wij ook!
Samen met vrienden een glaasje drinken of een hapje eten … Het is iets wat uw klanten dit voorjaar hard
Meer info
U wilt er een patat op geven? Wij ook.
Onze aardappelen en onze frieten: streekproducten om trots op te zijn. Aardappelen en frieten van kwaliteit die je in alle
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share