We zagen het al in het milde voorjaar van 2020: zelfs tijdens de gezondheidscrisis blijft een heerlijke barbecue een klassieker! Met familie of onder vrienden, en met het nodige respect voor de crisismaatregelen die door de overheid werden opgelegd, staat barbecueën immers nog steeds synoniem voor ontspanning, gezelligheid en lekker eten.

U bent echter niet de enige die van zomerse temperaturen houdt. Ook bacteriën zijn er gek op en nodigen zichzelf graag uit op uw barbecue. Als u niet oplet, tasten ze uw eten aan!

Om uw eigen plezier en dat van uw gasten niet te vergallen, kunt u zich best enkele reflexen eigen maken, zodat u zich ontpopt tot de beste barbecuechef, en dat helemaal coronaproof!

Geniet ervan met de familie, nodig geen bacteriën uit!

Bij kamertemperatuur verdubbelt het aantal bacteriën om de 20 minuten. Respect voor de koudeketen is dus zeker geen overbodige luxe! Vermijd zo'n vermenigvuldiging van bacteriën en bewaar uw voedingsmiddelen bij een temperatuur tussen 4°C en 7°C, vooral vlees en vis!

Boodschappen doen kan soms een tijdje duren … vooral met de beschermende coronamaatregelen die nu gelden in de winkels. Koop vers vlees, vis en gehaktbereidingen altijd als laatste aan. Aangezien we zelden barbecues doen bij koud weer en uw auto al snel een oven kan worden, voorziet u best een koelbox of koeltas als u een eindje moet rijden. En leg alles meteen in de koelkast zodra u thuiskomt.

U barbecuet graag? Wij ook.

Marinades, bereidingen, keukengerei: ga te werk als een echte chef

Rauw vlees en vis kunnen soms ongewenste bacteriën bevatten. Onschadelijk als er weinig zijn, maar deze bacteriën kunnen zich snel reproduceren en vormen een reëel gevaar wanneer hygiëne niet systematisch in acht wordt genomen bij de voorbereiding.

Werk als een pro en laat uw bereidingen marineren in de koelkast, nooit erbuiten. En als u van plan bent om een beetje marinade als saus te gebruiken, hou dan van bij het begin een deel apart alvorens het toe te voegen aan het vlees, het gevogelte of de rauwe zeevruchten. Want dat is belangrijk: meng geen rauwe producten met de rest.

Bewaar vlees (en vis) in de koelkast tot het wordt gebakken. En als u eetwaren meeneemt naar vrienden die een barbecue organiseren, bewaar ze dan koel als u ze uit de koelkast haalt. Zo blijft uw product gegarandeerd zeer vers!

Let op voor kruisbesmettingen: er kunnen zich bacteriën ontwikkelen in vlees en vis. Wanneer die rauwe ingrediënten in aanraking komen met bereide voedingsmiddelen, kunnen de eventueel aanwezige bacteriën overgaan op dat voedsel. Hou rauw vlees en bereide gerechten steeds gescheiden om dit te vermijden. Gebruik ook een aparte plank en een apart mes voor elk type voedsel dat u snijdt: rauw vlees, groenten en bijgerechten. Serveer om dezelfde reden ook geen gekookte voedingsmiddelen op borden waarop rauw vlees heeft gelegen.

En uiteraard, we kunnen het niet genoeg herhalen in deze tijden, maak liever geen eten klaar als je ziek bent. Kunt u niet anders? Was dan regelmatig en grondig uw handen. Denk aan uw gasten…

Gezond koken

Maak het barbecuerooster zorgvuldig schoon en hou het enkele minuten boven het vuur alvorens van start te gaan. Waarom? Om resten van vet en aangebrand vlees te verwijderen! Verkoolde resten op het rooster bevatten 'polycyclische aromatische koolwaterstoffen' (PAK's), stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wacht tot het houtskool wit kleurt voor u begint te bakken. Vermijd in elk geval dat vlammen in aanraking komen met het voedsel, want zo ontstaan schadelijke stoffen. Vet dat op houtskool valt, moet dus worden vermeden.

Zorg ervoor dat gevoelige producten zoals worsten, vis, kip, kalkoen en varkens- en kalfsvlees, goed doorbakken worden. En, opgelet: het is niet omdat iets aan de buitenkant gebakken is, dat de binnenkant ook helemaal gaar is!

Verbrand vlees is niet lekker en het is ook nog eens slecht voor de gezondheid! Wanneer een vlam in aanraking komt met het vlees, vormen zich schadelijke stoffen (PAK's). En aangezien we weten dat de Belg een grote fan is van barbecues in de zomer ... beter voorkomen dan genezen. Schakel dus de beste grillmaster van de familie in!

Laat uw gebakken vlees nooit langer dan twee uur rusten in de 'gevarenzone', de zone van 'koud noch warm' (tussen 5°C en 60°C). Zelfs geen uur als de buitentemperatuur meer dan 30°C bedraagt. Warmte versnelt de vermenigvuldiging van bacteriën.

Bijgerechten koel bewaren

Bijgerechten (salades, koude aardappelen, koude pasta, ....) kunnen op voorhand worden bereid, maar blijven in de koelkast tot ze worden opgediend. Hetzelfde geldt voor huisgemaakte of aangekochte desserts, die koel bewaard moeten worden. Haal ze pas aan het einde van de maaltijd uit de koelkast.

Let er ook op om rauwe groenten voor uw salades en het fruit voor desserts goed te wassen! Wij nemen onze taak op het vlak van preventie ter harte, om uw gezondheid te beschermen. Nu is het uw beurt!

Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect,
Meer info
Vous traquez les alleregènes ? Nous aussi.
Let u op allergenen? Wij ook.
We merken het allemaal: het aantal voedselallergieën neemt toe. Ook al zijn de oorzaken van die stijging niet duidelijk vastgesteld,
Meer info
U houdt van uw restaurant? Wij ook!
Samen met vrienden een glaasje drinken of een hapje eten … Het is iets wat uw klanten dit voorjaar hard
Meer info
Vous aimez les camps de vacances ? Nous aussi.
U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.
De zomer staat voor de deur en vanaf 1 juli 2020 zijn vakantiekampen weer toegelaten. Wanneer we onze kinderen toevertrouwen
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share