De jaren gaan voorbij, maar tradities blijven bestaan: we vieren Kerstmis en Nieuwjaar met familie of vrienden, rond een rijkelijk gevulde tafel. Zoals elk jaar staan wij van het FAVV tot uw dienst zodat de voorbereiding van uw feestmaal vlekkeloos verloopt.

Voor geslaagde feesten: van voorgerecht tot dessert

Oesters

Al sinds de oudheid zijn we er verzot op. De Grieken en Romeinen konden zich geen banket voorstellen zonder deze kostbare delicatesse en ook vandaag nog trekken oesters tijdens de feestdagen onze aandacht.

Om een valse start te vermijden, kiest u in de winkel de (gesloten) exemplaren in hun originele verpakking en controleert u of ze voorzien zijn van een etiket van de sanitaire diensten van oorsprong waarop de soort en datum van verpakking vermeld wordt. Bewaar ze plat, met de bolle kant naar beneden, zodat ze hun water vasthouden. U kunt oesters 8 tot 10 dagen bewaren, bij een lage temperatuur (van 5 tot 10°C), in het groentevak van uw koelkast. Om te vermijden dat ze opengaan, zet u een gewicht op de mand. We raden af om oesters in te vriezen.

Het is verleidelijk om aan de oesterverkoper te vragen de oesters al open te maken, maar toch doet u dit best pas op het laatste moment. De oesters moeten immers zo lang mogelijk hun water behouden, liefst tot het ogenblik waarop ze geopend en opgediend worden.

Tot slot moet u weten dat wilde, niet-gecontroleerde oesters meer risico's met zich meebrengen. Het water waaruit de oesters afkomstig zijn, is vaak de eerste schuldige bij voedselvergiftigingen.

Wild

Houdt u ervan om rechtstreeks naar de bron te gaan en het wild bij de jager te kopen? Dat kan natuurlijk, maar ook de jager is aan enkele regels onderworpen. Zo mag hij alleen kleine hoeveelheden leveren (voor een beperkte consumptie thuis) en moet hij over een certificaat beschikken dat aantoont dat het karkas werd gekeurd.

Bij everzwijnen voert men een verplichte analyse uit op trichine, dit is een parasiet die ziektes bij de mens kan veroorzaken. Net om te vermijden dat consumenten besmet worden is bij wet geregeld dat elk wild zwijn dat geslacht wordt moet worden onderzocht voordat het verkocht mag worden, het resultaat hiervan wordt aan de consument overhandigd.

Om het vlees mals en zachter te laten worden, moet het wild worden gekoeld. Ook let u er best op dat het wild dat u gaat klaarmaken bij een lage temperatuur wordt bewaard, tussen 4 en 7°C, naargelang of het om klein of groot wild gaat.

Ten slotte moet u weten dat niet alles wat de naam “wild” krijgt, ook echt wild is. Zo behoren kweekvogels, fazanten, patrijzen, parelhoen en kwartels tot de categorie ... gevogelte.

IJs

Wist u dat de Chinezen lang voor onze jaartelling al van fruit genoten dat in de sneeuw bevroren was? We zouden kunnen stellen dat het om de voorouder van onze sorbet gaat.

IJs is een gevoelig product, zeker wanneer het eigeel bevat. IJs dat al gesmolten is eet u beter niet meer én vries het ook niet opnieuw in, want dat kan een voedselinfectie in de hand werken.

Als u het ijs aankoopt, vergeet dan uw koeltas niet, maak ook geen tussenstops maar ga onmiddellijk naar huis. Zo wordt de koudeketen niet onderbroken.

Bewaartip: plaats het bakje in het deel van uw diepvriezer waar de temperatuur het laagst is. Roomijs moet bij minstens -9°C bewaard worden, zodat u mooie bollen ijs kunt scheppen.

Wat de voorbereidingen voor het feestmaal betreft, let er op dat u uw keukenmateriaal goed schoonmaakt, vooral wanneer u verschillende gerechten na elkaar wilt klaarmaken.

Het lekkerste ijs is smeuïg en komt rechtstreeks uit de ijsmachine. Zit uw roomijs nog in de diepvriezer? Haal het er dan uit vóór u aan het dessert begint, maar laat het niet opwarmen tot kamertemperatuur. Zet het nog 20-30 minuten in de koelkast voordat u het opdient. Om te controleren hoe stevig het ijs is, duwt u er een schoon mes in.

Vergeet de ijsschep niet: spoel ze regelmatig af wanneer u langer met het dessert bezig bent dan voorzien.

En daarna is het tijd voor ... de restjes

Het is geen geheim: tijdens de feesten worden de hoeveelheden wel eens te ruim bemeten. Weggooien zou zonde zijn, bewaar restjes veilig en op het juiste moment.

Met deze vier tips kan het niet misgaan:

  • Zorg ervoor dat u voeding nooit meer dan 2 uur op kamertemperatuur bewaart. Zet de restjes meteen na de maaltijd in de koelkast of diepvriezer.
  • U hebt 2 of 3 dagen om de restjes die u in de koelkast bewaart, te consumeren. Als het om vis of zeevruchten gaat, is 2 dagen het maximum.
  • In de diepvriezer kunt u uw restjes 6 maanden bewaren bij -18°C. Zorg voor een geheugensteuntje en voorzie een label met de datum waarop u het product hebt ingevroren.
  • Wanneer u restjes wil opeten , zorg er dan voor dat u ze voldoende verhit. Zo maakt u de eventueel aanwezige bacteriën onschadelijk.
Houdt u van verfijnde gerechten? Wij ook.

Feestelijk koken: de nieuwste trends

Privéchef, huisbereide maaltijden en online aankopen

Niet iedereen is even dol op koken. In dat geval schieten de alom gekende traiteurs te hulp, maar daarnaast worden er nu ook maaltijden aangeboden via websites. Een bijzonder praktische optie voor wie in de eerste plaats van het feest wil genieten. Meestal besteden deze nieuwe chefs voldoende aandacht aan de wetgeving omtrent hygiëne.

Controleer altijd of de site of persoon bij wie u een gerecht bestelt over een toelating beschikt die door het FAVV werd afgeleverd. De chefs in kwestie moeten altijd geregistreerd zijn als - en een toelating hebben voor het uitoefenen van de activiteit "traiteur". En dat is niet meer dan normaal. Om ieders gezondheid te verzekeren, moeten deze activiteiten immers uitgevoerd worden met respect voor de basisregels.

Hoe kunt u nagaan of een traiteur bekend is bij onze diensten? Via onze website foodweb.be kunt u controleren of een onderneming (bijvoorbeeld uw bakker, slager, kruidenier, restaurant, traiteur of ...) bekend is bij het FAVV. Daar vindt u ook het resultaat van de laatste controle van onze diensten.

Online aankopen: wees extra waakzaam

Wat u maar wilt, u bestelt het vanuit uw zetel, via uw computer of smartphone. Dat geldt ook voor voedingswaren. De ingrediënten voor uw kerstmaal via het internet aankopen is natuurlijk erg praktisch, maar laat dit uw feest niet verknoeien!

De grootwarenhuizen en lokale producenten die online verkopen zijn betrouwbare partners, maar op sommige websites is de oorsprong van de producten onduidelijk. Laat u dus altijd voldoende informeren. Onze cel e-commerce houdt in de gaten of alles wat in België online verkocht wordt, ook aan de regels voldoet, maar het kan zeker geen kwaad om extra op te letten voordat u uw bestelling plaatst. Sommige leveranciers bevinden zich buiten de Europese Unie en volgen niet de voedsel- en hygiënewetgeving die bij ons van kracht is.

Gaat u online aankopen doen, denk dan eventueel aan de korte keten: van de producent naar uw bord!

Wij feesten mee

Voedselveiligheid verdient het hele jaar door onze bijzondere aandacht, maar in de eindejaarsperiode nog net dat tikkeltje meer. Vooral op die momenten is het belangrijk om ervoor te verzorgen dat elk ingrediënt u in de beste omstandigheden bereikt. Zeker bij wild, foie gras en zeevruchten is extra waakzaamheid geboden. Wanneer alles voor u en uw gasten op rolletjes loopt, betekent dat dat onze acties die we heel het jaar door doen, hun vruchten afwerpen. Wij doen er immers alles aan om ervoor te zorgen dat uw feestmaal een succes is. Hebt u nergens iets van gemerkt? Dan is onze opdracht geslaagd.

Stel ons uw vragen

Bent u volop uw feestmaal aan het voorbereiden en hebt u nog andere vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar, via ons online formulier.

Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Boekentassen en schoolboeken worden weer bovengehaald en heel wat leerlingen blijven ‘s middags op school
Meer info
Vous aimez les festivals ? Nous aussi.
U gaat graag naar festivals? Wij ook.
Haal de zonnebril en de zonnecrème maar uit de kast, want het seizoen van de festivals en de openluchtfeesten is
Meer info
Wilt u transparantie? Wij ook.
Transparantie, garantie van vertrouwen En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een
Meer info
Vous traquez les alleregènes ? Nous aussi.
Let u op allergenen? Wij ook.
We merken het allemaal: het aantal voedselallergieën neemt toe.Ook al zijn de oorzaken van die stijging niet duidelijk vastgesteld, de
Meer info
Vous préservez vos compagnons de la rage ? Nous aussi.
U wilt uw huisdier beschermen tegen hondsdolheid? Wij ook.
Hondsdolheid. Ook al bestaat er een vaccin en is de plaag uitgeroeid in onze regio, het blijft wel een dodelijke
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share