Wij willen dat elke consument over veilig lokaal voedsel kan beschikken. Wij willen dat elke producent op ons kan rekenen. 

Voorlichting, preventie en bewustwording maken deel uit van onze dagelijkse missie. Het spreekt voor zich dat wij de producenten helpen bij het uitwerken van procedures die de voedselveiligheid garanderen. Wij zullen u concreet uitleggen wat we doen, met de medewerking van landbouwers en veetelers.

Wij ondersteunen kleine producenten

Intern spreken we over de "Voorlichtings- en begeleidingscel". Daarmee bedoelen we het team dat instaat voor directe hulp aan kleine producenten in onze contreien. Mensen die uw groenten en fruittelen, maar ook veeboeren, chocolatiers, ambachtelijke bierbrouwers, imkers. Mensen die uw smaakpapillen en zintuigen in vervoering brengen.

Concreet helpt deze cel de producenten om:

  • de regelgeving te begrijpen zodat deze probleemloos kan worden toegepast;
  • hun productie te diversifiëren en een antwoord te vinden op hun vragen
  • inzicht te krijgen in de regels voor het etiketteren van producten, inclusief het communiceren over allergenen;
  • de soorten vervaldata (TGT vs. THT)  correct te gebruiken;
  • ...

Met andere woorden: er is ruimte om te luisteren, te ondersteunen en om kennis te delen, met als resultaat dat elke producent de goede hygiënepraktijken snel kan integreren en elke consument tevreden zal zijn.

Korte ketens: anders consumeren? Wij ook.

Wij bieden gratis opleidingen

U heeft ze misschien al eens ontmoet zonder het te weten! Ons team van instructeurs reist elk jaar de nationale wegen af om ondernemers de wetgeving te helpen begrijpen en toepassen. Sinds eind 2016 is deze cel ook verantwoordelijk voor de ondersteuning van kleine bedrijven zoals landbouwers die willen diversifiëren.

Wij ondersteunen de korte keten

Onze consumptiepatronen veranderen, we willen vlees of vis kopen via de korte keten. Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen waarin de mens – en soms zelfs de eetlust van onze medewerkers – de overhand heeft.

Voor de veetelers is dit een nieuwe wereld, dat weten we. Er gelden andere gezondheidsvoorwaarden en wettelijke bepalingen. Hier komen wij in beeld. Hoe? Bijvoorbeeld via informatiesessies in de sector van de veehouderij. In 2018 hebben we 190 veeboeren begeleid in hun diversificatieprocessen, en daar zijn we trots op!

Dat geldt ook voor honing. We informeren imkers over de goede bijenteeltpraktijken in zowel de bijenstal als in de honingwinnings- en opslaginstallaties, en we helpen hen om hun bijenstal te beschermen tegen mogelijke parasieten.

Tot slot mogen we ook de landbouwers niet vergeten die hun activiteiten willen diversifiëren. Er gaat niets boven zuivelproducten (boter, kaas, yoghurt) die dichtbij huis worden gemaakt! In dit specifieke geval gaan we samen met hen na hoe de lokalen moeten worden ingericht zodat ze voldoen aan de regels van de Europese Unie. Ook hier spreken de cijfers voor zich: 200 landbouwers die zich in een diversificatiefase bevonden, hebben vorig jaar gratis een opleiding gekregen.

U begrijpt het al: voedselveiligheid is niet alleen onze missie, maar vooral een fundamenteel recht voor alle consumenten. Een recht dat we onvermoeibaar verdedigen, op het terrein, met de hulp en de gedrevenheid van de producenten. De rijkdom van ons erfgoed zijn zij. Voedselveiligheid is een zaak van iedereen.

Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Weet u graag wat er op het menu staat? Wij ook!
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Boekentassen en schoolboeken worden weer bovengehaald en heel wat leerlingen blijven ‘s middags op school
Meer info
Vous préservez vos compagnons de la rage ? Nous aussi.
U wilt uw huisdier beschermen tegen hondsdolheid? Wij ook.
Hondsdolheid. Ook al bestaat er een vaccin en is de plaag uitgeroeid in onze regio, het blijft wel een dodelijke
Meer info
Vous aimez les camps de vacances ? Nous aussi.
U bent gek op vakantiekampen? Wij ook.
Daar is de zomer, en daar zijn de fameuze vakantiekampen! Maar goed, geef toe, zonder al te beschermend te zijn,
Meer info
Houdt u van verfijnde gerechten? Wij ook.
Houdt u van verfijnde gerechten? Wij ook.
De jaren gaan voorbij, maar tradities blijven bestaan: we vieren Kerstmis en Nieuwjaar met familie of vrienden, rond een rijkelijk
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share