Binnenkort is de Brexit een feit. Bent u van plan om huisdieren mee te nemen op uw trip of om souvenirs mee te brengen? Hou dan rekening met enkele wijzigingen. Ook voor bedrijven die in- en uitvoeren verandert er heel wat. Wat de gevolgen voor u ook zijn: bij het FAVV staan we klaar om u door deze periode te gidsen.

Het is bijna zover. Na 31 december 2020 geldt de Europese regelgeving immers niet langer in het Verenigd Koninkrijk. Het stapt dan immers officieel uit de Europese Unie. We moeten er toch even bij stil staan want zowel voor de burgers als voor bedrijven heeft de Brexit veel gevolgen.

Reist u met huisdieren?

Als u nu binnen de Europese Unie reist met honden, katten en fretten gelden gemeenschappelijke regels. Duidelijk en overzichtelijk. Maar met de Brexit gelden nieuwe regels zowel bij uw aankomst in het Verenigd Koninkrijk als bij uw terugkeer naar België.

Bent u van plan om in 2021 (en daarna) vanuit België met een huisdier naar het Verenigd Koninkrijk te reizen? Aangezien het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 een derde land wordt, bepaalt het vanaf die datum zelf de voorwaarden waaraan u bij zo’n reis moet voldoen. Deze staan nog niet met zekerheid vast. Raadpleeg daarom voor uw vertrek de regels van de Britse overheid.

Bij uw terugkeer in België (en dus in de Europese Unie) moet u een van de officiële ingangspunten passeren. Voor het ogenblik zijn dat de luchthavens van Oostende, Zaventem, Charleroi en Luik. In elk geval heeft elk dier een Europees paspoort nodig dat geldig is ingevuld door een erkende dierenarts, samen met een bloedtest die voor het vertrek wordt uitgevoerd en waarin de juiste vaccinatie van het dier wordt gecertificeerd. Deze voorwaarden kunnen nog veranderen, in functie van de status van het Verenigd Koninkrijk inzake hondsdolheid. Actuele informatie hierover vindt u steeds op de website van het FAVV.

Bereidt u zich voor op de Brexit? Wij ook!

Wilt u levensmiddelen of planten als souvenir uit het Verenigd Koninkrijk meebrengen?

Er komt een eind aan het vrije handelsverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de landen van de Europese Unie! Vanaf 1 januari 2021 gelden dezelfde regels als wanneer u vanuit een land buiten de Europese Unie terugkeert.

Breng je als souvenir levensmiddelen of planten mee? Wees dan voorzichtig, niet alles toegestaan.

De invoer uit niet-Europese landen van vlees en zuivelproducten door particulieren is verboden. Deze kunnen immers ernstige gezondheidsrisico’s meebrengen.

Ook voor planten (inclusief fruit, groenten, zaden, snijbloemen…) gelden beperkingen, tenzij ze vergezeld zijn van een fytosanitair certificaat. Er is een uitzondering voor bepaalde vruchten, die vrij kunnen ingevoerd worden: ananas, kokosnoot, doerian, banaan en dadels.

Bij uw terugkeer in België met de Eurostar, de auto of het vliegtuig wachten u mogelijk douanecontroles. Misschien verrassend, maar wel het gevolg van de nieuwe status van het Verenigd Koninkrijk. Bovendien kadert dit in de veiligheidsmaatregelen ter bescherming van ons grondgebied, met inbegrip van de fauna en flora!

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk?

Ook voor de handel in goederen zijn er veranderingen op til. Er zullen wettelijke controles worden uitgevoerd, in het bijzonder voor landbouwproducten en levensmiddelen.

Voor alle winkels en ondernemingen die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk is er een online tool: de Brexit Impact Scan. Zo krijgt u een idee van de impact van de Brexit op uw bedrijf, zodat u zich zo goed mogelijk kan voorbereiden. De Europese Commissie biedt ondernemers ook een uitgebreide Brexit Preparation Checklist, die u eenvoudig kan raadplegen en afdrukken in PDF-formaat.

Vanaf 1 januari gelden voor de invoer in België van dieren, producten van dierlijke oorsprong, levensmiddelen en planten uit het Verenigd Koninkrijk dezelfde procedures en voorwaarden als voor de invoer van buiten de EU.

Ook voor de export van dieren, planten en levensmiddelen naar het Verenigd Koninkrijk gelden dan nieuwe regels. Die kan u raadplegen op de website van het FAVV.

Hebt u een gezondheidscertificaat nodig om 10 paletten wafels te exporteren, moet u de etiketten aanpassen van de Belgische bieren die u naar Londen uitvoert? Bij het FAVV doen we ons uiterste best om alle wijzigingen op te lijsten op onze website en uw vragen over veranderingen in de wetgeving zo snel mogelijk te beantwoorden.

Anticiperen op de Brexit? Het FAVV staat voor u klaar.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk blijft leuk maar er zullen wel nieuwe regels gelden. In afwachting kan u zich maar beter zo goed mogelijk op de Brexit voorbereiden. Raadpleeg daarom actuele informatie op de Brexit-website van het FAVV.

U houdt van uw restaurant? Wij ook!
Samen met vrienden een glaasje drinken of een hapje eten … Het is iets wat uw klanten dit voorjaar hard hebben
Meer info
Vous préservez vos compagnons de la rage ? Nous aussi.
Beschermt u uw huisdieren tegen hondsdolheid? Wij ook.
Hondsdolheid maakt jaarlijks nog altijd 55.000 menselijke slachtoffers wereldwijd. De overheid waakt en België is virusvrij, maar waakzaamheid blijft nodig,
Meer info
Wilt u transparantie? Wij ook.
Transparantie, garantie van vertrouwen En daarop hebt u recht als consument, op elk niveau van de voedselketen. Daarom bestaat een
Meer info
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Vindt u dialoog belangrijk? Wij ook.
Onze medewerkers helpen dagelijks tientallen detailhandelaars en producenten om hun kennis over de voedselhygiëne bij te werken. Met wederzijds respect,
Meer info
Tweet
Share
Pin
Share