- FAVV - https://www.onderdeloep.be -

Barbecue: respecteer jij de koudeketen? Wij ook!

We hebben allemaal wel al eens van de koudeketen gehoord. Bij het barbecueën is die vooral van belang als je vlees en vis klaarmaakt. Daarom geven we een overzichtje van de regels aan de hand van tien vragen.

1. Wat is de koudeketen precies?

Bij de koudeketen draait het erom dat levensmiddelen steeds gekoeld moeten blijven.

2. Hoe doe je inkopen als je wilt barbecueën?

Het belangrijkste is dat je gekoelde en diepvriesproducten altijd als laatste aankoopt en meteen in een koeltas of koelbox plaatst. Zorg dat vlees niet in contact komt met verse groenten om kruisbesmetting te vermijden.

Bereid je voor: neem indien mogelijk een koeltas met een koelelement mee voor bederfbare etenswaren.

3. Mag je diepvriesproducten laten ontdooien op de radiator?

Nee. Dat bevordert de groei van de bacteriën die al aanwezig zijn in het vlees of de kip. Ze beginnen zich namelijk te vermenigvuldigen wanneer ze ontdooien. Hoe ga je dan te werk? Zet het vlees de avond ervoor in de koelkast of gebruik de microgolfoven. In dat laatste geval moet je het wel bereiden zodra je het uit de microgolf haalt.

4. Op welke temperatuur moet je voeding bewaren?

Tussen 4 en 7 °C, en dat zowel in de koelkast als bij aankoop. Op kamertemperatuur verdubbelt het aantal bacteriën om de 20 minuten.

Om dat tegen te gaan:

5. Hoe lang mogen producten uit de koelkast voor je gaat barbecueën?

Zo kort mogelijk! Bewaar vlees in de koelkast totdat je het op de barbecue legt. De koudeketen is ook belangrijk voor rauwkost en sausjes. Haal ze dus pas uit de koelkast wanneer je aan tafel gaat.

6. Hoeveel tijd mag er zitten tussen het bakken en het eten?

Als je vlees en vis gebakken zijn, eet je alles beter zo snel mogelijk op of hou ze warm (boven de 65 graden) op de barbecue of in de oven. Bewaren kan bij meer dan 65 graden. Laat gebakken producten nooit buiten staan! Zet slaatjes en sausjes ook pas op tafel wanneer het gerecht gaar is.

7. Hoe gerechten bewaren?

8. Hoe bewaar je roomijs voor het dessert?

Uit gezondheidsoverwegingen moet roomijs ook worden bewaard zonder de koudeketen te doorbreken, en dat van bij de producent of winkel tot aan je diepvries. De temperatuur moet zo dicht mogelijk bij -18 °C liggen, met een tolerantie van 3 °C (dus tot -15 °C) tijdens het transport. En dat uiteraard zo kort mogelijk!

9. Mag je ontdooid eten na een barbecue weer invriezen?

Nee: opnieuw ingevroren eten zal meer bacteriën bevatten. Als het later nog eens ontdooid wordt, zullen die zich opnieuw beginnen te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat het risico op voedselvergiftiging.

Als je geen keuze hebt, is het belangrijk om de ontdooide producten te bakken voor je ze opnieuw invriest. Door de hitte worden de meeste bacteriën immers gedood.

10. Op hoeveel graden zet ik de diepvries?

Dat is makkelijk: zorg altijd voor minstens -18 °C in de diepvries!

Met deze tips respecteer je de koudeketen en kun je heerlijk genieten van een lekkere barbecue … zonder het minste risico voor je gezondheid!

Eet smakelijk!